de Redactia PortalPFA la 13 Dec. 2023
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
O greseala frecventa este sa intri in lumea afacerilor fara niciun plan. Chiar daca ai educatia si experienta necesare pentru domeniul in care vrei sa activezi, un plan bine pus la punct te va ajuta foarte mult. Inainte de a-ti lansa PFA-ul, este important sa:
Poate aparea ca o constatare mai ales corelata cu prima greseala (lipsa planului). Pornesti la drum plin de entuziasm pentru a constata dupa cateva saptamani ca ai ramas fara bani. Este indicat sa ai un buget suficient pentru chirie, asigurare, inventar, materiale, servicii de promovare si salarii (daca este cazul, poti avea maximum 3 angajati pentru care ai incheiat contract individual de munca).
Pentru a acoperi cheltuielile noii firme, poate fi necesar sa apelezi la o linie credit IMM. In acest sens, te va ajuta faptul ca ai un plan de afaceri bine pus la punct. Documentul va contine atat linia de produse si servicii, precum si previziunile tale de venituri.
Ideile tale de business conteaza. Din acest motiv ai deschis un PFA, nu? Subevaluarea sau vanzarea produselor sau serviciilor la un pret prea mic poate pune firma in dificultati financiare.
In momentul in care ai realizat analiza de piata, cu siguranta te-ai uitat si la preturile produselor sau serviciilor oferite de competitori. Poti folosi aceste date pentru a determina daca ai preturi prea mici si in ce directie sa le schimbi.
Poate ca ti se pare un obiectiv bun, insa nu este. Pe masura ce incepi sa ai venituri, poti fi tentat sa oferi o gama mult mai mare de produse si servicii, intr-un timp scurt.
Insa daca firma ta creste prea repede, vor aparea o serie de probleme: lipsa de cash flow, angajati suprasolicitati, eventual si clienti care vor reclama ca diluezi imaginea firmei. Este indicat sa te concentrezi asupra operatiunilor curente ale firmei si sa ii permiti sa creasca organic.
Proprietarii de PFA se percep ca fiind priceputi la toate aspectele unei afaceri. Se ocupa de sarcini legate de partea operationala a afacerii, de la alegerea produselor, la relatia cu furnizorii, serviciu clienti si marketing.
Desi poate parea o idee buna sa reduci din costurile unui business la inceput de drum si sa cresti profitul, te poate afecta financiar pe termen lung. Ziua nu este suficient de lunga pentru a face, de unul singur, tot ceea ce tine de firma. Prin externalizarea unor sarcini sau angajarea de salariati iti poti concentra atentia asupra aspectelor ce tin de conducerea firmei.
Cu toate ca exista si afaceri de familie de succes, de multe ori acestea sunt organizate in jurul unui SRL. Odata ce anunti ca iti lansezi un PFA, este posibil ca rude sau prieteni sa se ofere sa lucreze alaturi de tine.
Desi exista exceptii, deseori in astfel de cazuri te vei confrunta cu intarzierea la locul de munca, o performanta slaba sau altele de acest fel. Persoana in cauza va crede ca nu te superi deoarece sunteti apropiati.
O strategie eficienta de marketing necesita o anumita investitie de bani si/sau timp, insa este un aspect important pentru a-ti vinde produsele sau serviciile. Printr-o strategie de marketing, publicul tau tinta va afla de ceea ce vinzi si ce te face unic. In absenta promovarii, vei ajunge foarte greu la clientii potentiali.
Lansarea unui PFA necesita o doza mare de incredere si entuziasm. Chiar daca ai un plan de afaceri, exista un risc de esec. Insa nu ar trebui sa lasi acest lucru sa previna dorinta ta de a-ti realiza visurile.
Sursa foto: Shutterstock
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii