Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Achizitie drepturi de autor. Care este tratamentul declarativ?


de Victor Achim la 27 Feb. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie drepturi de autor.  Care este tratamentul declarativ?
In studiul de caz de astazi avem ca subiect principal o microintreprindere, in calitate de cesionar, care incheie cu o persoana fizica (cedent) un contract de cesiune exclusiva a drepturilor de autor, prin care plateste cedentului un procent brut de 90% din totalul sumelor incasate de cesionar. Vom afla in continuare daca microintrepriderea plateste 3% impozit pe total venituri, insa retine cedentului (din acel procent brut de 90%), dupa aplicarea cotei de cheltuieli forfetare de 40%, doar impozitul de 10%.


De asemenea, vom mai afla urmatoarele date:

- daca CAS (475 lei) si CASS (190 lei) cade doar in sarcina cedentului;
- obligatiile fiscale ale cedentului in acest caz?
- daca microintreprinderea mai depune D112 pentru drepturi de autor sau doar declaratia 100?


Iata raspunsul specialistului!

Cota de impozit pe venit a fost diminuata in 2018 de la 16% la 10%.

Astfel, potrivit optiunii persoanelor fizice, retineti impozitului reprezentand plati anticipate prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut, conform art. 72 din Codul fiscal sau prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, conform art. 73 din Codul fiscal.
 
Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Conform art. 122 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru veniturile din activitati independente, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 73.

Deci persoana fizica nu are obligatia formularului 200 pentru drepturile de proprietate intelectuala in conditiile in care societatea retine 10% impozit.
 
Art. 151 a fost modificat, iar art. 171 a fost abrogat, deci societatea nu mai retine la sursa contributii pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
 
Potrivit art. 149 alin. (2) lit d) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor art. 72 si 73, daca venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70 (cota forfetara de 40%), raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, persoana fizica este obligata la plata cas si va depune formularul 600 (conform art. 148 alin. (3) din Codul fiscal).

In privinta contributiei la sanatate, potrivit art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei) din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 671;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 116.
 
Prin acelasi formular 600 se declara si aceasta obligatie, in 2019.

Deci societatea nu retine contributii in cazul veniturilor din proprietate intelectuala platite, acestea fiind in sarcina persoanei fizice.
 
In noul formular 112, aprobat prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1209/999/180/2018, nu mai apare venitul din proprietate intelectuala.
 
Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 587/2016, OPANAF 2935/2017, OPANAF 3781/2017), prin acest formular se declara impozit pe venitul persoanelor fizice:

- impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice,
- impozit pe veniturile din dobânzi,
- impozit pe veniturile din premii,
- impozit pe veniturile din jocuri de noroc,
- impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal,
- impozit pe veniturile din pensii,
- impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala,
- impozit pe veniturile din arendarea bunurilor agricole,
- impozit pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice.
 
Astfel, incepand cu luna ianuarie 2018, impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se declara prin formularul 100.



Raspuns oferit pe portalcontabilitte.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016