Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Activitate de traducere. Cum se declara veniturile obtinute?


de Alina Ilie la 23 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitate de traducere. Cum se declara veniturile obtinute?
Expunem în acest articol o speta ce consta in declararea veniturilor obtinute in urma unor activitati de traducere. Un profesor de limba engleza, care nu mai profeseaza ca dascal in sistemul de invatamant, traduce documentare TV in limba romana pentru un grup media din SUA sau GB in baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor si conexe. In contract se precizeaza ca toate taxele si contributiile sunt in sarcina persoanei din Romania. Pentru fostul profesor aceste venituri sunt sigurele obtinute, nefiind nici salariat si nici pensionar sau inregistrat cu alte venituri de orice fel.


1. Era necesara inregistrarea ca PFA sau profesionist la ANAF inainte de semnarea contractului amintit anterior?
 
2. Cum se declara veniturile obtinute, precizate mai sus, in Romania si ce impozite si contributii sunt de platit aferente acestei activitati?
 
Pentru a stabili daca era necesar ca profesorul sa se inregistreze si autorizeze devenind astfel PFA ceea ce conteaza este sa se incadreze veniturile realizate de profesor in venituri din drepturi de autor sau venituri din prestari servicii.
 
Daca veniturile sunt venituri din prestari servicii era necesara autorizarea si inregistrarea. Daca veniturile sunt venituri din drepturi de autor nu este necesara autorizarea si inregistrarea.
 
Conform art. 8 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:
 
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
 
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.
 
Din aceasta prevedere legala se intelege ca poate constitui obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente. Aceasta inseamna ca traducatorul avand calitatea de autor traduce opera altui autor.
 
Conform art. 9 din acelasi act normativ:
 
Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
 
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
d) mijloacele de plata;
e) stirile si informatiile de presa;
f) simplele fapte si date.
 
Astfel cum se poate observa, textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora nu pot constitui obiect al drepturilor de autor.
 
Fiind vorba de traducerea unui documentar, consider ca activitatea profesorului poate fi incadrata in creatie astfel incat veniturile sa se incadreze in categoria veniturilor din drepturi de autor. Cu toate acestea nu as putea spune cu exactitate intrucat este necesara studierea clauzelor contractului incheiat de profesor.
 
Presupunand ca veniturile sunt incadrate in venituri din drepturi de autor,tratamentul fiscal este cel pe care il voi expune in continuare.
 

Contributia de asigurari sociale (CAS)

 
Conform art. 148 din Codul fiscal:
 
Art. 148: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
 
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
 
(3) Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;
 
Astfel, daca veniturile din drepturi de autor sunt in suma de cel putin 12 salarii de baza minime/an (36.000 lei), persoana fizica care le realizeaza datoreaza CAS in cota de 25%.
 
Baza de calcul minima a CAS difera in functie de nivelul veniturile realizate pe an dupa cum urmeaza:
- in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul nu poate fi mai mica de 12 salarii de baza minime brute pe tara (36.000 lei).
- in cazul veniturilor in suma de cel putin 24 salarii minime brute pe tara baza de calcul nu poate fi mai mica de 24 salarii de baza minime brute pe tara (72.000 lei).
 

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

 
In cazul acestei contributii, trebuie sa fie avute in vedere la stabilirea plafonului, toate veniturile realizate de persoana fizica cu exceptia celor din salarii si asimilate salariilor.
 
Astfel, conform art. 170 din Codul fiscal:
 
Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d)venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(3) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Rezulta ca, persoana fizica datoreaza CASS daca realizeaza cumulat din veniturile mai sus prevazute cel putin 6 salarii de baza minine brute pe tara (18.000 lei)
 
Baza de calcul al CASS este de:
- 6 salarii de baza minime brute pe tara (18.000 lei), daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara ( 18.000 36.000);
- 12 salarii minime brute pe tara (36.000 lei), daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
- 24 de salarii minime brute pe tara (72.000 lei), daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Nu datoreaza contributii sociale pentru veniturile din drepturi de autor persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor sau au calitatea de pensionari.
 
Conform art. 130 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
 
Impozitul pe veniturile din drepturi de autor se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut cheltuiala forfetara de 40%) conform art. 72 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Profesorul declara veniturile din drepturi de autor in declaratia unica.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.8 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016