Atunci cand iti doresti sa o iei pe drumul pe care liber profesionistii o iau, ai o multime de intrebari pe care ti le adresezi si la care incerci sa gasesti raspunsuri care sa te ajute sa iei cele mai bune decizii.
Niciun inceput nu este usor si te-am minti daca am spune asta, ca mai apoi sa te lovesti de o multime de greutati si sa te demoralizezi. Pe de alta parte, insa, noi suntem expertii tai in tot ceea ce inseamna a fi PFA si pe site gasesti o multime de informatii pertinente care sa iti raspunda la intrebarile pe care le ai.
Domeniile in care poti sa activezi ca PFA si astfel sa iti oferi o mai mare libertate in gestionarea timpului si a finantelor sunt multe. Noi enumeram numai cateva: specialist IT, referent resurse umane,
cadru psi, manager de proiect, expert in excel si multe altele.
Daca te temi sa o iei pe drumul acesta si iti doresti sa o faci cu pasi mici, poti sa ramai angajat cu jumatate de norma intr-o institutie in care lucrezi deja sau ti-ai dori sa o faci si, in paralel, sa iti gasesti proiecte care sa te ajute sa iti rotunjesti veniturile - sau, mai bine, sa le reinvestesti in ceva de iti va aduce siguranta financiara pe termen lung.
Diferente intre PFA si SRL
Cea mai des intalnita intrebare atunci cand vine vorba despre formele de colaborare - aici excludem din start contractul de munca - intre prestator si beneficiar este: sa-mi fac PFA sau SRL? Pe internet vei gasi o multime de articole pro si contra unei forme sau a celeilalte, asa ca noi iti sumarizam 5 diferente esentiale intre cele doua, in asa fel incat tu sa iei cea mai informata decizie. Aici ne referim la SRLurile mici, care pot sa fie comparate cu un PFA, nu la corporatii.
1. Responsabilitatea intr-un PFA este atribuita persoanei fizice in mod individual, atat pentru obligatiile, cat si pentru datoriile institutiei. Acest lucru inseamna ca, daca vei acumula datorii ca persoana fizica, sunt executabile si veniturile din contul de PFA.
Atunci cand vine vorba despre un SRL, responsabilitatea asociatului sau a asociatilor este limitata la capitalul social.
2. Proprietari: numarul de proprietari intr-un PFA este de o singura persoana, dupa cum si numele ii spune: persoana fizica autorizata; in timp ce intr-un SRL pot sa fie atat mai multi asociati, cat si mai multi actionari, iar responsabilitatile se impart intre toti acestia.
3. Contabilitatea pentru PFAuri este mai usor de intocmit si nu ai nevoie de un contabil pe care sa il angajezi sa te ajute. Poti chiar si tu sa tii evidenta fiscala intr-un registru special; dar poti si sa apelezi la ajutor specializat daca consideri ca acest lucru iti ia prea mult timp si preferi sa ti-l ocupi cu ceea ce-ti place.
In cazul unui SRL, un contabil este de nelipsit deoarece ai obligatia legala de a angaja unul pentru a avea grija de facturi, incasari si plati luna de luna.
4. Taxe la stat: un PFA trebuie sa plateasca contributii la stat - impozit pe venit si contributii sociale - in functie de incasarile pe care le are. Restul banilor poate sa ii scoata in orice moment si sa dispuna oricum doreste de ei.
Un SRL, insa, plateste impozit pe venit sau pe profit si contributii la stat pentru fiecare angajat pe care il are. Un plus este acela ca poate avea deduceri in functie de specificul companiei. In schimb asociatii nu au acces la fel de usor la bani - dividendele se pot scoate o data la 3 luni sau o data pe an, platind si un impozit suplimentar de 8%. Acest lucru se intampla la firmele mici, comparabile cu un PFA, nu la companii mari.
5. Infiintarea unui PFA este mult mai facila decat in cazul unui SRL. Pentru PFA trebuie sa demonstrezi si sa obtii o autorizatie de functionare; pe cand pentru un SRL trebuie sa ai un sediu social, un act constitutiv si o hotarare AGA, pe care de obicei nu poti sa le faci singur si trebuie sa gasesti ajutor specializat.
6. Capitalul social de la infiintare trebuie sa fie unul minim in cazul unui SRL - 200 de lei -, pe cand, in cazul unui PFA, acesta nu are nicio limita impusa de lege.
7. Durata de existenta este una diferita, deoarece in cazul unui PFA, acesta se incheie odata cu dorinta proprietarului sa faca asta; pe cand in cazul unui SRL, daca sunt 2 sau mai multe persoane implicate, acesta va merge mai departe pana cand in firma ramane o singura persoana care decide sa o inchida sau, de comun acord, toti cei implicati aleg aceasta cale.
Speram ca ti-am raspuns macar la cateva intrebari dintre cele multe pe care le aveai in legatura cu PFAurile si SRLurile si ca acum esti cu un pas mai aproape in a lua decizia cea mai buna pentru viitorul tau, ca liber profesionist.
Credite foto: unsplash.com