Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Ce trebuie sa stie PFA-urile despre completarea Declaratiei unice. Cazuri concrete


de Viorica Ghinea la 12 Iul. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stie PFA-urile despre completarea Declaratiei unice. Cazuri concrete
ANAF a sustinut recent o sesiune de asistenta online cu tema Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018.” Iata mai jos cateva dintre dilemele contribuabililor si raspunsurile pe care le-au oferit specialistii ANAF!


Completarea declaratiei unice: raspunsul ANAF



1. Intrebare: PFA cara a depus in ianuarie 2018 atat declaratia 200, cat si declaratia 220 si doreste modificarea venitului estimat pentru 2018, trebuie sa depuna declaratia unica rectificativa (pentru2018)?

Mentionez ca in spatiul virtual apare emisa Decizia pentru plata impozitului pentru 2018, cu termene de plata. In acest caz, declaratia unica pentru 2018 trebuie sa fie rectificativa?


Raspuns ANAF

Daca ati depus declaratia 200 pentru anul 2017 pana la data de 23 martie 2018, nu mai aveti obligatia completarii cap. I din declaratia unica. In ceea ce priveste declaratia 220, dvs trebuie oricum sa depuneti Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, completand corespunzator cap. II. Insa in situatia expusa, dvs veti depune declaratia unica, in care veti completa cap. I si cap. II, aceasta inlocuind formularele depuse deja. Impozitul pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate emise in temeiul Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicate contribuabililor se anuleaza, din oficiu, de catre organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.



2. Intrebare: Daca am certificat digital cu acces in SPV pentru doua PFA-uri, de ce pot sa depun declaratia unica doar pentru PFA-ul meu?
 Celalalta persoana care are PFA trebuie sa se deplaseze la sediul ANAF? Mentionez ca sunt reprezentant pe cod de identificare fiscala.


Raspuns ANAF

Dumneavoastra fiind reprezentat al persoanei fizice autorizate, puteti efectua pentru aceasta, in serviciul Spatiul Privat Virtual, numai operatiuni pe codul de identificare fiscala.

Nu puteti depune Declaratia unica pentru acesta persoana, avand in vedere ca declaratia se completeaza cu codul numeric personal al contribuabilului, cod pentru care nu sunteti inregistrat ca reprezentant.



3. Intrebare: Pentru un PFA care realizeaza venituri pe norma din venit agricol, dar care valorifica produse in anul 2017 care nu intra la norma de venit, se va completa si venitul realizat aferent acestora pentru anul 2017 (sectiunea 1.1.), sau completeaza doar sectiunea 2.1.3 cu suprafetele ce intra la norma de venit?


Raspuns ANAF

In cazul prezentat de dvs., pentru veniturile obtinute din valorificarea produselor in anul 2017, nu exista obligatia completarii si depunerii Declaratiei unice – Capitolul I – Date privind veniturile realizate in anul 2017.

Totodata, pentru veniturile anului 2018, veti completa Declaratia unica – Cap. II – Sectiunea 1 Subsectiunea 2 iar in cazul in care norma de venit este cel putin egal sau mai mare decat plafonul de 22.800 lei, veti completa si Cap. II – Sectiunea 2 Subsectiunea 2, in vederea calculului si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.  



4. Intrebare: Pentru PFA, in declaratie nu realizez plafonul de 22.800, dar optez pentru CASS. Trebuie sa trec 12 luni sau 6 luni?


Raspuns ANAF


Daca estimati pentru anul curent ca venitul net este sub nivelul plafonului minim de 22.800 lei atunci, datorati contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:

a) daca depuneti declaratia pana la implinirea termenului legal de depunere (16.07.2018) la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia; sau

b) daca depuneti declaratia dupa implinirea termenului legal de depunere (16.07.2018) la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei (15.03.2019), inclusiv luna in care se depune declaratia.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016