Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum determinam corect veniturile PFA


de Andrei Covaci la 11 Iun. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum determinam corect veniturile PFA
Veniturile obtinute de persoana fizica autorizata sunt venituri din activitati independente. In conformitate cu prevederile art. 48 si 49 din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:


- sistem real;
- norma de venit;

In cazul unui PFA pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real, acesta are obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala, cu scopul stabilirii venitului net anual.

Daca PFA-ul desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, acesta are obligatia de a completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu are obligatii privind evidenta contabila.

Venitul net, obtinut din activitati independente poate fi determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, potrivit art. 48 din Codul Fiscal. Elementele respective pot fi determinate pe baza inregistrarilor contabile.

Atentie! Venitul net din activitati independendte este reprezentat de venitul brut din care scadem cheltuielile deductibile.

In plus, incepand din ianuarie 2015, persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel, potrivit art. 1 alin.  (5) din Legea contabilitatii 82/1991 in forma modificata prin OUG 79/2014.

Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla au fost aprobate prin OMFP 170/2015, care a intrat in vigoare incepand cu 01 martie 2015.



Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.17 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016