Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum face ANAF verificarea fiscala a persoanelor fizice cu averi mari


de Alina Ilie la 17 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum face ANAF verificarea fiscala a persoanelor fizice cu averi mari
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor ca, in conformitate cu prevederile art. 138 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscala a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.


Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, se efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
 
a) analiza de risc (daca exista o diferenta semnificativa intre veniturile estimate si veniturile declarate mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai putin de 50.000 lei);
 
b) notificarea, in scris, a persoanelor fizice identificate cu risc fiscal;
 
c) selectarea persoanelor fizice ce urmeaza a fi supuse verificarii.
 
Prin Ordinul nr. 920/2023 a fost definita persoana fizica cu avere mare, respectiv persoana fizica rezidenta fiscal in Romania care detine o avere, atat in Romania, cat si in strainatate, estimata la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul in lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimarii averii, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pe baza datelor detinute/obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile legale.
 
Estimarea averii se face pe baza datelor si informatiilor detinute sau obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la urmatoarele elemente patrimoniale:
 
a) bunurile imobile detinute;
b) bunurile mobile detinute;
c) activele financiare detinute.
 
Averea reprezinta suma valorilor aferente elementelor patrimoniale prevazute mai sus.
 
Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a caror avere estimata este mai mare de 25 de milioane de euro, iar grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari si din persoanele fizice soti/sotii si rude/afini de pana la gradul al doilea ai/ale acestora.
 
Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoanele fizice cu privire la faptul ca acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Grupul se actualizeaza o data la 3 ani, in sensul introducerii persoanelor fizice care indeplinesc criteriul valorii averii, si o data la 6 ani, in sensul eliminarii persoanelor fizice care nu mai indeplinesc acest criteriu.
 
In scopul asigurarii conformarii fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari, Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate proceda la:
a) aplicarea unor tratamente fiscale alternative de crestere a conformarii fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate;
 
b) selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, in vederea efectuarii de verificari ale situatiei fiscale personale/verificari documentare, in conditiile legii.
 
Tratamentele fiscale alternative constau in:
 
a) indrumarea persoanelor fizice cu averi mari in scopul facilitarii conformarii fiscale voluntare;
 
b) derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice definite conform prezentului ordin, privind problemele de neconformare identificate.
 
 
Baza legala: OPANAF 920 din 13 iunie 2023 privind persoanele fizice cu averi mari publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr 585/28.06.2023
 

Foto: pixabay.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.88 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016