Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum poate beneficia PFA de concedii si indemnizatii daca nu este si angajat cu CIM


de Ana Tudor la 19 Nov. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poate beneficia PFA de concedii si indemnizatii daca nu este si angajat cu CIM
Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente pot beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca se asigura in acest sistem si depun declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate si platesc contributia de 0,85% aplicata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.


Ce se intampla insa in cazul unui PFA care nu este angajat cu contract individual de munca? Poate beneficia de concediu de maternitate si pentru cresterea copilului de pana la doi ani?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Conform prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice autorizate pot beneficia de asigurare facultativa pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Pentru a se asigura facultativ, PFA-urile au obligatia de a achita cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% calculata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.

Atentie! Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru maternitate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art.7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Baza de calcul a indemnizatiei pentru maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

In concluzie, PFA-urile pot beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate cu conditia asigurarii pentru concediii si indemnizatii si a achitarii contributiei aferente cel putin o luna in ultimile 12 luni anterioare acordarii concediul medical.
 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.45 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016