Incetarea activitatii unei persoane fizice autorizate este reglementata de art. 48 din Codul fiscal. Potrivit legislatiei in vigoare, suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii se include in venitul brut. Aceasta se trece pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, dar si la incetarea definitiva a acesteia.
Bunurile din patrimoniul afacerii vor fi evaluate la preturile practicate pe piata ori stabilite in urma unei expertize tehnice.
La incetarea activitatii PFA, bunurile trecute in patrimoniul personal al contribuabilului trebuie facturate , potrivit art. 155 din Codul fiscal.
Atentie! Persoana inregistrata ca persoana impozabila in scopuri de TVA trebuie sa autofactureze fiecare livrare de bunuri catre sine. Nu este necesara incheierea de contracte de vanzare-cumparare ci doar inscrisuri constatatoare ale incetarii activitatii PFA, deoarece practic se modifica doar regimul acestora nu si proprietarul.
Sumele obtinute din valorificarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii, precum mijloacele fixe, obiectele de inventar si altele asemenea, precum si stocurile de materii prime, materiale, produse finite si marfuri trebuie incluse in venitul brut in cazul incetarii definitive a activitatii, daca sunt inscrise in Registrul-inventar.
Mai mult decat atat, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, sunt nevoiti sa depuna o declaratie la organul fiscal, impreuna cu documente justificative, pentru recalcularea platilor anticipate, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
In plus, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Formularul 200 - Declaratia privind venitul realizat (OPANAF 3883/2013) se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Intrucat operatiunea de trecere a bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii in patrimoniul personal al contribuabilului este considerata din punct de vedere fiscal o instrainare, venitul brut anual va include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec la incetarea definitiva a acesteia in patrimoniul personal al contribuabilului.