Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri supuse impozitarii in sistem real, din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor sau activitati agricole vor conduce contabilitatea in partida simpla.
Contabilitatea simpla pentru PFA se va realizat conform OMFP 170/2015. In plus, din 2015, registrele contabile PFA - Registrul Jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar, nu mai trebuie vizate de ANAF.
Atentie! Registrele contabile ale PFA, deja parafate de ANAF, pot fi utilizate in continuare.
Alte reglementari contabile pentru PFA in 2015:
– inscrierea datelor in contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;
– persoanele care conduc contabilitate in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
– Registrul Jurnal de incasari si plati se completeaza cronologic cu toate incasarile atat cu numerar cat si prin banca, precum si platile si sumele se totalizeaza lunar.
– Registrul Inventar se completeaza cu elementele de natura activelor si datoriilor inventariate. Amintim faptul ca si persoanele ce desfasoara activitati independente, profesii libere etc, au obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului, cel putin o data pe an.
– PFA-urile inregistrate dupa 1 martie 2015 pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla. Daca se opteaza pentru contabilitate in partida dubla, aceasta se va conduce aplicand reglementarile valabile operatorilor economici, pana la nivel de balanta inclusiv si fara a se intocmi situatii financiare anuale.
Sursa:
codfiscal
Foto:
bigstock