de Ana Tudor la 17 Feb. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
1. Detin un PFA cu norma de venit, CAEN 6202, neplatitor de TVA. Am facturat atat in Romania, fara TVA, cat si in Elvetia (stat non UE), factura in CHF, fara TVA. Firma din Elvetia este platitoare de TVA in tara lor. Sumele provenite de la aceasta firma, unde se trec in cadrul declaratiei 392B, si cum se face conversia din CHF in RON?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: "Intrucat ati precizat ca ati prestat servicii atat in Romania cat si in afara spatiului comunitar si sunteti persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, aveti obligatia depunerii formularului (392B) "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ...."
In formular veti declara doar operatiunile reprezentand livrarile de bunuri/prestarile de servicii si achizitiile catre/de la beneficiarii/furnizorii din tara. Livrarile de servicii catre Elvetia nu se declara in acest formular.
2. In situatia in care cifra de afaceri contine si livrari intracomunitare in declaratia 392 la cifra de afaceri ce se trece: cifra de afaceri inclusiv livrari intracomunitare sau fara cifra de afaceri pentru livrarile realizate pe teritorul Romaniei.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF Daca indepliniti conditia privind nivelul cifrei de afaceri de 220000 lei (art. 310 alin. (1) si alin. (2), depuneti 392 (392A sau 392B dupa caz) pentru livrarile/achizitiile realizate pe teritoriul Romaniei.
3. Declaratia 392 A poate fi luata in calculul cifrei de afaceri si refacturararea utilitatilor?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Declaratia 392A se depune de catre persoanele impozabile care la data de 31 decembrie 2015, erau inregistrate in scopuri de TVA , a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data este inferioara sumei de 220.000 lei. Declaratia 392A se completeaza cu datele din "Jurnalul pentru Vanzari" in care se inscriu toate facturile emise, inclusiv cele reprezentand refacturarea utilitatilor.
4. PFA prestari servicii medicale are obligatia depunerii 392?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: PFA cu activitate medicala, ca persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA si care realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 din Codul Fiscal, nu are obligatia depunerii Formularului 392B - " Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul 2015".
5. Declararea dividendelor catre persoane nerezidente in declaratia 205 presupune obtinerea NIF?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Pentru impozitele retinute la sursa aferente veniturilor platite persoanelor nerezidente se va completa si depune "DECLARATIE INFORMATIVA privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", al carei model si continut il regasiti in "Anexa 1" la Normele metodologice (aprobate prin H.G. nr.1/2016) de aplicare a Titlului VI din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.Daca pentru veniturile obtinute din Romania in anul 2015 nerezidentului nu i-a fost atribuit cod de identificare fiscala, rubrica corespunzatoare se completeaza cu datele de identificare ale beneficiarului de venit nerezident.
6. Pentru cifra de afaceri 0 se depune 392 A si 392 B?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Formularul 392A sau 392B, nu se depune daca, in anul 2015, persoanele impozabile nu au desfasurat livrari de bunuri/prestari de servicii respectiv achizitii, in interiorul tarii.
7. Detin un PFA pe codul 6202, inregistrat la norma de venit (neplatitor TVA) si in anul 2015, am facturat exclusiv extra comunitar (nici o factura in tara), iar in declaratia 392B ce trebuie depusa, am inteles ca la cifra de afaceri voi trece totul in RON la cursul BNR din ziua emiterii facturii, intrebarea este la punctul IV (livrari de bunuri si prestari de servicii catre:) unde voi trece totalul, la persoane inregistrat in scopuri de TVA sau la persoane neinregistrate in scopuri de TVA sau acestea se aplica doar pentru Romania? Si intrebarea nr. 2. pentru achizitii voi trece ceva la persoane inregistrate in scopuri de TVA (stampila, taxa de liniste etc) chiar daca sunt la norma de venit? Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra pentru a putea depunde D392B
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF Desi nu aveti obligatia sa tineti evidenta contabila pentru activitatea impusa la norma de vernit, aveti obligatia sa tineti evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
Sursa: ANAF
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii