Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, NU datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1), arata art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal.
Retinem asadar ca o persoana fizica autorizata care realizeaza venituri din salarii nu datoreaza contributia de asigurari sociale (pensii).
In plus, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-e) reprezinta venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig, arata acelasi articol de lege.
Mai mult decat atat, contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
In aceasta situatie, PFA-ul are obligatia de a depune formularului 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" prevazuta de OPANAF/OPCNPP 874/221/2012 in conformitate cu prevederile art. 292 ^21 alin. 1 lit. d) din Codul fiscal, la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal se va depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Atentie! Declaratia 600 se completeaza pentru fiecare luna cu venitul baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv cu venitul declarat de fiecare asigurat.
Comentarii 2 comentariiAdauga comentariul tau
vyktorp 2016-01-08 13:02:12
Este evident cÄ? vei primi doar raspunsuri care nu te vor mulÅ£umi, adicÄ? de la contabili sau avocaÅ£i care întreabÄ? contabilii, singura ta Å?ansa fiind sÄ?-i contactezi evident, te vor ajuta contra cost. LegislaÅ£ia este ambiguÄ? chiar la PFA, deci, în concluzie, aÅ?adar, nu trebuie sÄ?-Å£i faci iluzii privitor la faptul cÄ? te vei lÄ?muri accesând internetul !Burz Ioan 2015-10-13 14:23:34
Sint PFA si trebuie sa depun dec. 600 Am contractul de munca la deva si ulterior am achitat la brad contr.la CAS E obligatoriu sa depun dec. 600 retroactiv ?