Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Declaratia unica 2024: noul model de formular 212, modificari si instructiuni de completare


de Alina Ilie la 11 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica 2024: noul model de formular 212, modificari si instructiuni de completare
Prin Ordinul 6/2024, care este in vigoare din 9 ianuarie 2024, a fost aprobat noul model al formularului 212. In continuare veti afla care sunt noile modificari si cum se completeza corect declaratia unica. Va reamintim ca termenul de depunere este 27 mai 2024.


ANAF a actualizat PDF-ul inteligent necesar generarii Declaratiei unice in data de 10 ianuarie 2024. 

Descarca Declaratia unica 2024 - ultima versiune

Soft A - Declaratia unica 2024 PDF - actualizat in 10 ianuarie 2024

Soft J - actualizat in 10 ianuarie 2024

Structura - actualizata in 10 ianuarie 2024

Declaratia 212 - modificari

Modificarile/completarile au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:

I. In ceea ce priveste veniturile realizate:

1. Modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, in sensul in care, in anul 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil.

2. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, incepand cu anul 2023
La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza la valoarea tranzactiei prin aplicarea unei cote de impunere (1% sau 3%) in functie de perioada de detinere a proprietatilor imobiliare, (detinute o perioada de pana la 3 ani inclusiv sau detinute o perioada mai mare de 3 ani).
3. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, incepand cu anul 2023
Veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operatiuni efectuate prin entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, se impun prin retinere la sursa, impozitul fiind final.

Astfel, obligatia depunerii declaratiei unice se mentine doar pentru persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate care nu au fost efectuate prin entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, precum si din transferul aurului de investitii.
4. Modificarea prevederilor privind stabilirea si definitivarea obligatiilor fiscale anuale reprezentand contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice ca urmare a introducerii noilor plafoane in functie de care se calculeaza contributiile sociale, respectiv de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, dupa caz, in functie de nivelul veniturilor realizate in anul fiscal 2023

De asemenea, a fost reglementata obligatia depunerii declaratiei unice de catre contribuabilii prevazuti la art.LXI alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv:

a) Persoanele fizice care in cursul anului 2023 au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale/contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, la depunerea declaratiei unice estimative, au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat in plata decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata;

b) Persoanele fizice care au realizat in cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se retine la sursa de platitorii de venituri, in situatia in care, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale/contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, platitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului  minim brut pe tara garantat in plata.

II. In ceea ce priveste veniturile estimate

1.Modul de stabilire a bazei de impunere si a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu anul fiscal 2024
Astfel, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, venitul net anual se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, se impun prin retinere la sursa, impozitul fiind final.
Totodata, au fost abrogate dispozitiile potrivit carora veniturile realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, sunt calificate ca venituri din activitati independente. 
De asemenea, a fost eliminata optiunea de determinare a venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
2.Incepand cu anul fiscal 2024, potrivit Legii nr.412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale, veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii activitatii ca punct gastronomic local reprezinta venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se determina pe baza normelor de venit, conform prevederilor Codului fiscal.  
3. Modificarea prevederilor privind stabilirea si declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente din una sau mai multe surse, incepand cu anul fiscal 2024

In cazul veniturilor din activitati independente, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata se stabileste la o baza de calcul egala cu suma venitului estimat a se realiza pentru anul fiscal de impunere sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (capitolul II), respectiv 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia. 

Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea modelului si continutului formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2023, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2024.

Modificarile fata de actualul formular sunt, in principal, urmatoarele:

a) la Capitolul I “Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate”:
- introducerea la sectiunea 2 “Date privind veniturile realizate din strainatate”  subsectiunea 1 “Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate”  a unor rubrici referitoare la perioada de detinere a proprietatilor imobiliare (detinute o perioada de pana la 3 ani inclusiv sau detinute o perioada mai mare de 3 ani); 
- eliminarea de la sectiunea 2 “Date privind veniturile realizate din strainatate” a subsectiunii 3 “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii”, referitoare la stabilirea si declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii, in conformitate cu Decizia Curtii Constitutionale nr.650/2022;
- introducerea la sectiunea 3 “Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate"” subsectiunea 1 “Date privind contributia de asigurari sociale datorata” si subsectiunea 2 “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata” a unor campuri pentru stabilirea si declararea contributiilor de asigurari sociale, respectiv contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de contribuabili, in functie de incadrarea in plafonul minim anual, potrivit legii;
- eliminarea sectiunii referitoare la stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2021, ca urmare a incetarii aplicabilitatii dispozitiilor acesteia;
- eliminarea sectiunii referitoare la stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.2/2022, ca urmare a incetarii aplicabilitatii dispozitiilor acesteia;
- modificarea sectiunii “Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta”, care devine sectiunea 6, prin:
- eliminarea campurilor privind obligatiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.2/2022, precum si eliminarea campurilor privind obligatiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2021; 
- introducerea unor campuri privind contributiile sociale retinute la sursa de platitorul de venit, potrivit legii, care reprezinta plata anticipata in contul contributiei anuale datorate de contribuabil;
- introducerea unor campuri privind diferentele de contributii sociale stabilite in plus/minus, dupa caz, ca urmare a regularizarii sumelor reprezentand plata anticipata cu contributia anuala datorata.

b) la Capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”:
- eliminarea de la sectiunea 1 “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania”, subsectiunea 1 “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli”  lit.A “Date privind activitatea desfasurata”, pct.1 “Categoria de venit” a indicatorilor ”cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.1.3.2.)” si ”cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria venituri din activitati independente”; 
- introducerea la sectiunea 2 “Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate” subsectiunea 2 “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata” a unor campuri disticte pentru stabilirea si declararea contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, in functie de venitul estimat pentru anul fiscal de impunere, potrivit legii.

c) actualizarea in mod corespunzator a instructiunilor de completare a declaratiei unice.

Declaratia unica 2024 - instructiuni de completare

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
   
Declaratia se depune si de catre  profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020;  
 
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

I. Termenul de depunere a declaratiei

1. Declaratia se depune:
    - pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
    - pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
    - pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
   
2. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
   
3. Rectificarea declaratiei

3.1. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din propria initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare denumita in continuare Codul de procedura fiscala.
3.2. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind Capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul ....." si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ...........".
3.3. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
3.4. Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
    - corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
    - modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
    - modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
    - modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
    - corectarea altor informatii prevazute de formular.
 3.5. La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
    - declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
    - este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
    - declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
    - o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

3.6. Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere.
Fac exceptie contribuabilii care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
3.7. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.8. Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din  Codul fiscal, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.9. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit.
Documentele justificative in baza carora se reduc normele anuale de venit se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabililor.
3.10. Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente/activitati agricole, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau in sistem real, depun declaratia in termen de 30 zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap in vederea recalcularii venitului net anual si a impozitului datorat.


Vezi continuarea privind instructiunile de completare AICI >>

Vezi AICI caracteristicile de editare >>


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.83 din 41 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016