Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Declaratii PFA din Romania cu sediu de activitate in Belgia


de Ana Tudor la 20 Nov. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratii PFA din Romania cu sediu de activitate in Belgia
Persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta in doua sau mai multe state membre se supune fie legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care exercita o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv, fie legislatiei statului membru in care este situat centrul de interes al activitatilor sale, in cazul in care nu isi are resedinta intr-unul din statele membre in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale.


Vom analiza in materialul urmator o situatie specifica. Avem un PFA care presteaza servicii in Belgia, infiintat in martie 2015 ca platitor de impozit in sistem real si neplatitor de TVA. Acesta  emite facturi in euro, fara TVA incepand cu luna martie catre o firma de acolo. Valoarea nu va depasi plafonul pentru TVA, in cursul anului 2015, dar posibil in anul 2016 sa o depaseasca.

Vom incerca sa raspundem urmatoarelor intrebari:

Chiar daca PFA-ul este neplatitor de TVA, nu este inregistrat in ROI cum tratez aceste operatiuni? Ar trebui sa se inregistreze ca platitor de TVA? Cum se procedeaza cu facturile emise deja? Firma pentru care s-au emis facturile am verificat-o in programul VIES si am primit mesajul "Nu, numar invalid de inregistrare pentru TVA".
Facturile emise sunt in limba engleza si in euro. Va trebui sa platesca impozit si in Belgia sau avem un acord pentru evitarea dublei impuneri?
Ce declaratii trebuie depuse?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Tinand cont de faptul ca PFA isi desfasoara activitatea efectiv pe teritoriul Belgiei, inseamna ca are un sediu fix pe teritoriul Belgiei prin intermediul caruia isi desfasoara activitatea. In acest caz, PFA autorizata sa desfasoare activitatea in Belgia este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Belgiei, indiferent de cifra de afaceri realizata.

Inregistrarea in scopuri de TVA in Belgia se efectueaza similar prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania conform carora  persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix  este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania inainte de primirea sau prestarea serviciilor pentru care este obligata la plata TVA sau inainte de realizare de activitati economice prin  sediul  fix.
 
Din punctul de vedere al TVA, sediul fix  este definit prin articolul  125^1 alineatul (2) litera b)  o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.  Un sediu fix infiintat pe teritoriul Romaniei este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica:

- livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 143 alin. (2);
- prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);
- operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);
- achizitii intracomunitare de bunuri taxabile

Asadar, PFA-ul din Romania presteaza pe teritoriul Belgiei prin intermediul unui sediu fix un serviciu taxabil pe teritoriul Belgiei prin aplicarea cotei standard TVA de 21%.  Pentru acest serviciu, P.F.A.-ul are drept de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de  pe teritoriul Belgiei. Inregistrarea se efectueaza la inceperea activitatii, fara a mai astepta realizarea unei anumite cifre de afaceri.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Belgia, PFA-ul dobandeste calitatea de persoana impozabila in Belgia, caz in care este obligata sa respecte toate cerintele legislatiei fiscale aplicabile in Belgia cu privire la:

- emiterea facturilor si a chitantelor sau, dupa caz, a bonurilor fiscale;
- intocmirea evidentei fiscale (jurnale pentru TVA);
- raportarea fiscala (decont, declaratii);

 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.25 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016