Scopul principal al fisei sintetice pe platitor este de a oferi o imagine clara si completa a situatiei fiscale a contribuabilului, facilitand astfel monitorizarea si gestionarea corecta a obligatiilor fiscale. De asemenea, fisa sintetica pe platitor poate fi solicitata in diverse situatii legate de raportarea corecta a informatiilor fiscale si de respectarea legislatiei fiscale in vigoare.
Fisa sintetica pe platitor: ce informatii cuprinde
Fisa sintetica pe platitor prezinta un tablou al situatiei fiscale a contribuabililor, cuprinzand in esenta urmatoarele informatii:
• titlurile de creanta (declaratii, decizii de impunere, decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii etc.);
• termenul de plata corespunzator fiecarui titlu de creanta;
• tipul de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetului general consolidat;
• scadenta soldului obligatiilor de plata neachitate;
• categoria de suma (debit, dobanda, penalitate de intarziere, amenda);
• soldul debitor reprezentand obligatia de plata ramasa neachitata din titlul de creanta.
Se constituie sub forma unui fisier in format pdf si poate fi eliberata in format obisnuit sau in format scurt, prin cerere adresata organului fiscal sau pe spatiul privat virtual.
Cum se obtine fisa sintetica pe platitor de la ANAF?
Solicitati periodic fisa sintetica pe platitor de la ghiseele administratiilor finantelor publice, deoarece este un document simplu de obtinut, prin cerere adresata organului fiscal competent teritorial sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (spatiul privat virtual), care va prezinta un tablou general privind situatia fiscala a entitatii pe care o administrati.
Analizand cu atentie fisa sintetica, puteti scapa de o serie de posibile amenzi si va ajuta sa luati decizii pentru corectarea unor erori sau pentru a profita de posibilitatile oferite de Codul de procedura fiscala privind compensarea unor creante reciproce sau restituirea unor sume achitate in plus.
Fisa sintetica pe platitor: care sunt avantajele ei?
Ce avantaje aveti daca intrati in posesia fisei pe platitor:
• verificati situatia declaratiilor fiscale depuse, astfel incat evitati impunerea din oficiu , amenzile pentru nedepunerea declaratiilor in termen precum si plata unor penalitati de nedeclarare/declarare eronata;
• verificati daca inregistrati sume de plata catre bugetul consolidat al statului, evitand astfel demararea procedurilor de executare silita si publicarea pe lista ,,rusinii’’ (lista cuprinzand persoanele fizice si juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante);
• verificati daca aveti de achitat obligatii fiscale cu regim de retinere la sursa, evitand astfel plata unor amenzi usturatoarea sau chiar posibilitatea de a fi subiectul unui dosar penal;
• identificati erorile in declararea sumelor de plata catre buget, actionand prin depunerea unor declaratii rectificative;
• identificati sumele platite in plus pe un impozit si sumele ramase de plata pe alte impozite sau contributii, actionand astfel pentru solicitarea compensarii;
• identificati sumele platite in plus si ramase pe coloana de diferente, avand posibilitatea de a solicita restituirea acestora prin cerere adresata organului fiscal competent.
Scutiti firma de amenzi si penalitati si descoperiti cum puteti cunoaste temeinic situatia financiar-contabila a firmei!
Stim ca nu e usor, tocmai de aceea va invitam sa consultati lucrarea "
Fisa sintetica pe platitor", singura lucrare specializata dedicata acestui domeniu! Autorul lucrarii este Ion Jinga, consultant fiscal cu expertiza în proceduri fiscale, TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, profesionist recunoscut si apreciat in domeniul fiscal si contabil din tara noastra!
Iata marile avantaje pe care vi le ofera acest
ghid unic in lupta cu modificarile fiscale si erorile care risca sa duca firma in faliment si sa va puna slujba in pericol:
- descoperiti cum sa interpretati corect datele cuprinse in fisele sintetice;
- veti afla cum sa rectificati cu usurinta sumele declarate eronat;
- veti vedea cum sa solicitati eventuale corectii ale documentelor de plata intocmite eronat;
- veti putea cere efectuarea de compensari ale unor creante reciproce si/sau restituiri ale sumelor achitate in plus.
...Click aici pentru Formularul de Comanda >>
Foto: pixabay.com