Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

In ce conditii poate beneficia PFA de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului


de Ana Tudor la 03 Nov. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce conditii poate beneficia PFA de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului
Un PFA inregistrat in Romania poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului doar daca a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.


Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, de concediu in acest sens pot beneficia si persoanele care au obtinut  venituri din salarii, dar si cele care au obtinut venituri din activitati independente.

Concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in situatia solicitarii drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 11, respectiv art. 31 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

Pentru a beneficia de aceste drepturi este necesar ca persoana fizica autorizata sa isi suspende/intrerupe activitatea. Atat suspendarea cat si intreruperea activitati presupun ca PFA-ul in cauza sa NU mai desfasoara activitate in perioada respectiva.

Asadar, activitatea in calitate de PFA in perioada in care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie intrerupta.

Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

In situatia in care cererea este depusa peste acest termen, persoana indreptatita poate solicita dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana cel tarziu in ultima zi a perioadei concediului aprobat (Ordinul 1474 din 6 mai 2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010).

Atentie! La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 3 din ordonanta de urgenta, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.

Asadar, potrivit legislatiei in vigoare, daca veniturile PFA au fost realizate timp de 12 luni anterior nasterii copilui, acestea vor fi luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.1 din 53 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016