Vom analiza in randurile urmatoare modalitatea in care un PFA vrea sa isi faca o asigurare de viata. Este sau nu aceasta cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venitul anual al PFI
Expertii Rentrop&Straton apreciaza ca acele cheltuieli efectuate cu primele de asigurare reprezinta cheltuieli deductibile la calculul venitului net anual din activitati independente numai daca sunt efectuate pentru active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii.
De asemenea, cheltuielile cu asigurarea sunt deductibile in cazul activelor ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul, pentru asigurarea de risc profesional sau pentru persoane care obtin venituri din salarii.
In acest caz, cheltuielile sunt deductibile cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator, potrivit art. 48 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.
De asemenea, poate fi deductibila la calculul impozitului pe venitul anual al PFA si prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana.
Atentie! Celelalte cheltuieli referitoare la primele de asigurare efectuate de catre PFA, altele decat cele mentionate mai sus, nu sunt cheltuieli deductibile, conform art. 48 alin. (7) lit. d) din Codul fiscal.
Asadar, cheltuielile cu primele de asigurare de viata platite de titularul PFA nu vor reprezenta cheltuieli deductibile la calculul venitului anual impozabil din activitati independente, neputand fi incadrate drept deductibile potrivit prevederilor art. 48 alin. (4) lit. d) si alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.