Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Incetare activitate PFA in cursul anului 2023. Calcul CAS si CASS


de Alina Ilie la 03 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetare activitate PFA in cursul anului 2023. Calcul CAS si CASS
Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa aflam cum se calculeaza CAS si CASS in cazul incetarii activitatii unei PFA in cursul anului 2023. Asadar, o PFA (sistem real), isi inceteaza activitatea la data de 25.04.2023. Venitul net inregistrat la aceasta data este 34.000 lei. Intelegem ca CASS nu se va datora, nepasindu-se plafonul celor 12 salarii minime in vigoare pentru 2023. Dar, in cazul CAS, se va recalcula plafonul conform perioadei de functionare a PFA, respectiv 4 luni? Care va fi valoarea datorata?


Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal:
 
(4) Persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pe care o determina conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal.
 
(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie. In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea.
 

Incetare activitate PFA:  calcul CAS si CASS 

Raspunsul specialistului:

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabile pentru anul 2023,
(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. (...)
 
Asadar, recalcularea plafonului CAS se face pentru persoanele fizice care incep activitatea in cursul anului pentru lunile ramase pana la sfarsitul anului. Plafonul nu se recalculeaza in cazul in care activitatea este incetata in cursul anului.
 
Dar, potrivit pct. (8) alin. (4) si (5) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, (4) Persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate.
 
Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pe care o determina conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal.
 
(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie. In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea.
 
Chiar daca in Normele metodologice este specificat faptul ca plafonul se recalculeaza in functie de numarul lunilor de activitate, acestea nu au fost actualizate cu legislatia in vigoare. Din punct de vedere al ierarhiei actelor normative, normele metodologice sau normele de aplicare sunt texte emise de catre ministere, care dau exemple si care detaliaza pas cu pas modul in care o anume lege trebuie sa fie aplicata. In general orice lege emisa de parlament este urmata de norme metodologice de aplicare a legii care detaliaza/clarifica aspectele de interpretare a paragrafelor legale in cauza.
 
Tinand cont de aceasta definitie se poate concluziona faptul ca Normele sunt acte administrative care au rolul de a clarifica si detalia dispozitiile actelor normative pentru care au fost emise. Dar, in practica actuala, s-au observat numeroase situatii in care normele nu sunt in concordanta cu actul normativ, sau adauga la lege.
 
In concret, sunt situatii in care normele de aplicare ale unei legi au adus modificari ale acestor legi sau chiar prevederi noi. In acest caz se afla normele de aplicare ale Codului Fiscal.
 
Prin urmare, in cazul incetarii activitatii PFA, plafonul CAS nu se recalculeaza in functie de lunile de activitate.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat in suma de 34.000 lei este inferior plafonului de 12 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica 36.000 lei, persoana fizica nu datoreaza CAS pentru anul 2023.
 
Referitor la CASS, potrivit art. 174 alin. (17) din legea sus-mentionata aplicabil pentru anul 2023, In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4) si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Au fost abrogate prevederile care permiteau recalcularea contributiilor sociale de sanatate (CASS) in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate in suma de 34.000 lei este superioara plafonului de 6 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica 18.000 lei, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2023 in suma de 1.800 lei (18.000 lei x 10%).
 
 
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016