Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Noi modificari privind preturile de transfer


de Cecilia Pavelescu la 16 Feb. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari privind preturile de transfer
In ultima perioada, autoritatile fiscale au intensificat foarte mult controalele ce vizeaza preturile de transfer. Observam o atentie sporita acordata societatilor care inregistreaza pierderi. Aceste societati se incadreaza ca avand un risc fiscal ridicat, autoritatile fiscale realizand o corelatie intre notele de la bilant si indicatorii financiari pe care ii declarati. In urma acestor factori societatea este incadrata intr-o categorie de risc, a explicat FLORENTINA SUSNEA, Managing Partner PKF Finconta


Expertul subliniaza ca in semestrul I din 2015, sumele suplimentare atrase la ANAF au fost cu 130% mai mari decat in 2012.

"Au crescut bineinteles si litigiile aferente contestarilor facute in urma controalelor privind preturile de transfer. Acestea se pot dovedi consumatoare de resurse importante de timp si nu numai", a mai spus FLORENTINA SUSNEA.

CRISTINA SAULESCU, Transfer Pricing Manager, PKF Finconta, a detaliat continutul noului Ordin ANAF Nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer, publicat in data de 2 februarie 2016 in Monitorul Oficial.

Totodata, specialistul PKF Finconta a adus in vedere faptul ca impreuna cu dosarul se vor depune ca anexe contractele analizate si orice alte documente justificative care sa sustina argumentele prezentate in dosarul preturilor de transfer.

"O schimbare importanta este descrierea functiilor, riscurilor si activelor care contribuie semnificativ si definitoriu la crearea de valoarea aduagata – cu individualizare la nivelul fiecarei entitati”, a mai precizat CRISTINA SAULESCU.

Sfatul sau pentru contribuabili este sa fie proactivi in colectarea informatiilor necesare si sa nu amane aceste sarcini pentru finalul anului financiar sau la solicitarea organelor fiscale.

"Sigur ca atunci veti avea toate datele, dar cel putin partea de colectare a documentelor si informatiilor descriptive cu privire la contribuabil si grup, aceasta se poate demara din timpul anului. Este important ca grupul sa inteleaga importanta transmiterii tututor informatiilor necesare", a declarat CRISTINA SAULESCU.

ALEXANDRU ARDEI, Transfer Pricing Assistant Manager in cadrul PKF Finconta, a subliniat faptul ca in lumina noilor modificari legislative, termenul legal de intocmire sau prezentare a dosarului s-a diminuat semnificativ.

"Realizarea unei documentatii de preturi de transfer necesita timp si mult efort atat din partea contribuabililor, cat si din partea consultantului. Mai mult, trebuie avut in vedere faptul ca efectuarea analizelor de comparabilitate presupune o multitudine de incercari succesive, fiind dependente de rezultatele obtinute. Astfel, in medie, pregatirea unei documentatii de preturi de transfer dureaza aproximativ 3 luni, dar acest interval difera foarte mult in functie de complexitatea, numarul si specificul tranzactiilor. De asemenea, o atentie sporita este necesara in cazul societatilor care inregistreaza pierderi, intrucat autoritatile fiscale investigheaza amanuntit aceste pierderi pentru societatile care desfasoara afaceri preponderent in interesul grupului", a explicat ALEXANDRU ARDEI.

Totul despre preturile de transfer aici >>

 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016