Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Obligatii declarative pentru PFA-ul care realizeaza tranzactii intracomunitare


de Victor Achim la 28 Aug. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative pentru PFA-ul care realizeaza tranzactii intracomunitare
Persoana fizica autorizata are mai multe obligatii declarative daca achizitioneaza diverse servicii, cu sau fara TVA. Cum procedeaza pentru inregistrarea in ROI si care sunt declaratiile obligatorii pe care trebuie sa le depuna vom analiza in materialul urmator.


Un PFA inregistrat in Romania are obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca in urma desfasurarii activitatii economice primeste de la un prestator - persoana impozabila - stabilit in alt stat membru UE, diverse servicii pentru care trebuie sa plateasca taxe in Romania.  

Potrivit legislatiei in vigoare, orice persoana care desfasoara activitati economice este persoana impozabila din punctul de vedere al TVA daca primeste servici, indiferent daca este sau nu inregistrara in scopuri de TVA.

In situatia prezentanta, PFA-ul are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, potrivit art 153^1 din Codul Fiscal, inaintea primirii serviciului si a facturii de la furnizor. In urma inregistrarii in scopuri de TVA, PFA primeste un cod special de inregistrare, pe care il va utiliza doar pentru tranzactii intracomunitare.

Atentie! Inregistrarea in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare nu transforma PFA in platitor de TVA.

Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, inclusiv achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2).

Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

 


 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016