O PFA platitioare de TVA vinde un teren agricol unei persoane fizice in baza unui contract de vanzare cumparare. Tranzactia s-a perfectat prin notar public. Impozitarea se face pe norma de venit. Vom stabili care sunt documentele pe care trebuie sa le intocmeasca pentru aceasta vanzare (factura sau este suficient contractul de vanzare) si care sunt obligatiile PFA din punct de vedere fiscal.
Fiind vorba de un teren agricol (aspect rezultat din certificatul de urbanism), vanzarea lui este o operatiune scutita de TVA conform regulii generale de la art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal.
Operatiunile prevazute la art. 292 din Codul fiscal sunt operatiuni scutite fara drept de deducere potrivit art. 268 alin. 9 lit. c din Codul fiscal si, in consecinta, pentru ele nu exista obligatia emiterii de facturi, chiar daca vanzatorul este inregistrat in scopuri de TVA (platitor de TVA), dupa cum se prevede in mod expres la art. 319 alin. 7 din Codul fiscal.
Pentru vanzarea terenului agricol va fi suficient contractul de vanzare perfectat prin notariat, dar PFA vanzatoare poate opta si pentru intocmirea facturii in temeiul art. 319 alin. 11 din Codul fiscal, chiar daca factura nu va contine TVA colectata, ci se emite in regim de scutire, cu mentiunea scutit conform art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal).
Operatiunea se reflecta doar in decontul de TVA D300 la rd. 15. Operatiunile scutite de TVA in temeiul art. 292 din Codul fiscal nu se declara in declaratia informativa D394.
De asemenea, chiar daca vanzarea terenului agricol este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere, aceasta nu va influenta dreptul de deducere pentru PFA, mai exact nu va fi nevoie de calculul pro-ratei, daca se considera ca sunt indeplinite conditiile ca operatiunea sa fie considerata ca fiind accesorie, in sensul prevederilor art. 300 alin. 7 din Codul fiscal si pct. 70 alin. 3-4 din Normele metodologice de aplicare (nu este o operatiune care sa necesite resurse tehnice privind echipamente tehnice si utilizare de personal; activitatea principala a PFA consta in cultivarea cerealelor codul CAEN indicat este 0111 si nu in tranzactii imobiliare; nu s-a dedus TVA la achizitie se presupune, avand in vedere ca este vorba de teren agricol).
Referitor la impozitul pe venit, deoarece PFA desfasoara activitati agricole (cultivarea cerealelor - cod CAEN 0111), atunci impunerea se face pe baza de norme de venit (art. 106 din Codul fiscal). Conform pct. 28 alin. 1 din Normele metodologice, veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII al titlului IV din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii (deci nu ca venituri din activitati independente).
In cazul in care PFA vinde un teren agricol din patrimoniul afacerii, afacere constand in activitatea de cultivare a cerealelor impusa pe baza de norme de venit agricole, atunci nu este vorba de desfasurarea vreunei alte activitati, pentru care sa fie nevoie de impunerea in sistem real, cu declararea si impozitarea distincta a venitului obtinut in urma tranzactiei respective. Conform art. 106 alin. 8 din Codul fiscal PFA nu are obligatii de completare a registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile si nici nu calculeaza amortizare pentru mijloacele fixe utilizate in vederea desfasurarii agricole impusa pe baza de norme de venit.
Impunerea pe baza de norme de venit implica faptul ca impunerea nu se realizeaza in functie de veniturile nete efective rezultate ca diferenta intre veniturile/incasarile brute si cheltuielile/platile aferente (sistem real), ci in functie de venituri determinate prin aplicarea unor norme de venit prin care sunt prestabilite toate veniturile (nete/impozabile) pe care le poate obtine contribuabilul dintr-o activitate impusa pe baza de norme de venit.
In aceste circumstante, veniturile obtinute de PFA din vanzarea terenului agricol din patrimoniul afacerii agricole realizate nu vor fi declarate distinct in declaratia unica D212 in vederea impunerii separate in sistem real, terenul in cauza nefacand parte din patrimoniul unei afaceri impuse in sistem real, ci al unei afaceri impusa pe baza de norme de venit.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com