Incepand cu 01.01.2025, a fost eliminata obligatia depunerii declaratiei unice pentru estimarea veniturilor pentru persoanele fizice autorizate care in cursul anului incep o activitate.
Aceasta modificare legislativa a fost adusa de OUG 128/2024 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, ordonanta care a abrogat art. 120 si 120^1 din Codul fiscal (care contineau prevederi referitoare la obligatia depunerii declaratiei estimative pe parcursul anului fiscal).
Astfel, potrivit specialistilor
PortalContabilitate.ro, pentru veniturile realizate in anul 2025
, persoana fizica autorizata care incepe o activitate in 2025 va depune la organul fiscal declaratia unica
pana la data de 25 mai 2026, pentru declararea veniturilor realizate in acest an, precum si a obligatiilor aferente acestora (impozit pe venit, CAS, CASS, dupa caz).
Baza legala – Codul fiscal
Art. 122
(1) Contribuabilii au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit:
a) activitati independente;
b) drepturi de proprietate intelectuala;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) alte surse.
(2) „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune si in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii prevazuti la alin. (1) incep sau inceteaza o activitate, potrivit legii, respectiv incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, precum si in situatia in care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, respectiv in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul incetarii valabilitatii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti. Contribuabilii care realizeaza venituri impuse pe baza normelor de venit ajusteaza norma anuala de venit prin reducerea acesteia proportional cu perioada in care nu au desfasurat activitate.”
(3) Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal,
pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Prevederea se aplica si in situatiile prevazute la alin. (2).
Foto: pixabay.com