de Redactia PortalPFA la 06 Mai. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Avand in vedere ca Registrul de evidenta fiscala se completeaza astfel incat sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea venitului net anual/pierderii nete anuale, care sa corespund? cu cel/cea cuprins/cuprinsa în Declara?ia unica daca cheltuielile se trec in Registrul de evidenta fiscala la valoarea lor totala fara TVA dedus cheltuielile sunt trecute in suma bruta adica cu TVA dedus inlcus, atunci exista o neconcordanta intre cele doua Registre? Cum se inregistraza corect cheltuielile in cazul unui PFA neplatitor de TVA in cele doua Registre (de evidenta fiscala si de incasari si plati) astfel incat sa corespunda si sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea venitului net anual?
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din ordinul mentionat de dvs., registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea informatiilor care stau la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale cuprins/cuprinse in Declaratia privind venitul realizat din Romania.
La art. 5 alin (1) si (2) din ordin, se arata ca:
- cheltuielile deductibile anual se evidentiaza in Registrul de evidenta fiscala, dupa caz, in functie de natura acestora, pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit, astfel incat sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din Romania sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz.
Constituie cheltuieli deductibile cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii si care indeplinesc conditiile generale prevazute la art. 68 alin. (4) din Codul fiscal.
La alin (6) se stabileste ca TVA dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
Potrivit prevederilor art. 266 pct. 34 din Codul fiscal, taxa dedusa reprezinta taxa deductibila care a fost efectiv dedusa.
La art. 268 alin. (9) lit. e) se mentioneaza ca operatiunile impozabile pot fi: operatiuni prevazute la lit. a)-c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310, pentru care nu se datoreaza taxa si NU este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
Potrivit prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a), orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile;
Or, in cazul dvs. acesta TVA nu se deduce avand in vedere ca sunteti neplatitor de TVA, aceasta face parte din pretul de achizitie.
Asadar, in cele doua registre veti inregistra cheltuielile inclusiv cu TVA.
In concluzie, prevederile de la art. 5 alin. (6) din ordin, se aplica persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii