Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual, conform art. 68 alin. (8) din Codul fiscal. Pana pe data de 25 mai 2023 se va definitiva situatia fiscala a persoanelor fizice pentru anul 2022, dar se vor estima si veniturile pentru 2023.
Completarea corecta a Registrului de evidenta fiscala are o importanta majora, acesta fiind documentul in baza caruia contribuabilul persoana fizica se autoimpune, atat pentru impozit, cat si pentru contributii.
Modelul, continutul, caracteristicile de tiparire, utilizare si pastrare ale Registrului de evidenta fiscala sunt prezentate in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din Ordinul Nr. 3254/2017 privind Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice, contribuabili potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala
Contribuabilii pot tine Registrul de evidenta fiscala in forma scrisa sau electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute in anexa nr. 1 la prezentul ordin. Registrul de evidenta fiscala se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, fara a se lasa randuri libere, completandu-se cate o fila din modelul prevazut in anexa nr. 1, dupa caz, pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.
Caracteristicile de tiparire, utilizare si pastrare ale Registrului de evidenta fiscala
1. Denumire: Registru de evidenta fiscala
2. Format: A4/t1.
3. Caracteristici de tiparire: carnete de 100 file, numerotate automat
4. Se utilizeaza de catre contribuabili pentru inscrierea informatiilor care au stat la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale.
5. Se intocmeste intr-un exemplar.
6. Circula la contribuabil pentru justificarea calculului venitului net anual/pierderii nete anuale.
7. Se arhiveaza la domiciliul fiscal al contribuabilului/sediul asocierii.
Foto: pixabay.com
Autor:
Alina IlieAlina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata.