de Ana Tudor la 08 Iun. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale pana in anul 2020 cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat fiecarui program, prin legea bugetului de stat.
"Doua dintre programe, Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc. Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016. In al doilea rand, acestea reprezinta o necesitate a dezvoltarii economice in sectoare care aduc plus-valoare economiei", a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu.
Schemele de minimis, initiate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, sunt elaborate pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani.
Cele patru scheme sunt:
1. „Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in rindul tinerilor si facilitatea accesului acestora la finantare – START” –, cu un buget alocat, in 2016, de 17 milioane de lei.
Se estimeaza ca 141 de societati comerciale vor beneficia de acest program si ca va creste numarul de locuri de munca nou create, vor creste incasarile la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale din taxele si impozitele aferente salariilor, precum si impozitele datorate pe venitul mirointreprinderilor si impozitul pe profit.
Atfel, pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicantii trebuie sa creeze, prin proiect minim 2 locuri de munca si se acorda punctaj suplimentar pentru cel putin 2 locuri de munca ocupate de someri sau absolventi.
2. „Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural” are un buget de 25,9 milioane lei pentru anul 2016.
Se preconizeaza ca programul va avea minim 207 beneficiari.
Pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicatii trebuie sa aiba cel putin 1 loc de munca ocupat la data lansarii aplicatiei electronice de inscriere si sa creeze, prin proiect, minim 3 locuri de munca. Se acorda punctaj suplimentar pentru cel putin 2 locuri de munca ocupate de someri sau absolventi.
3. „Programul national multianual de microindustrializare”, cu un buget de 60,89 milioane lei, se estimeaza ca va avea u numar minim de 244 de beneficiari.
Pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicatii trebuie sa aiba cel putin 2 angajati inainte de depunerea cererii de finanatre si sa creeze, prin proiect, minim 4 locuri de munca, din care 2 locuri de munca sa fie ocupate de someri sau absolventi.
4. „Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri” are, in 2016, un buget de peste 7 milioane lei si se preconizeaza ca va avea minim 120 de beneficiari.
Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate in cadrul etapei de verificare si certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor se preconizeaza cresterea numarului IMM-urilor nou infiintate si cresterea numarului locurilor de munca nou create si mentinute cel putin pana in 2019.
Amintim faptul ca in sedinta de Guvern de saptamana trecuta Guvernul a adoptat un alt Memorandum privind acordarea finantarii pentru alte patru programe de sprijin antreprenorial: „Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata”; „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri”; „Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii” si „Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor”.
Sursa: Gov.ro
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii