Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Zile libere platite pentru supravegherea copiilor in cazul limitarii sau suspendarii cursurilor in scoli, gradinite sau crese


de Viorica Ghinea la 31 Aug. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zile libere platite pentru supravegherea copiilor in cazul limitarii sau suspendarii cursurilor in scoli, gradinite sau crese
Parintii vor beneficia de zile libere platite pentru supravegherea copiilor pe perioada in care activitatile didactice din scoli, gradinite sau crese sunt limitate sau suspendate ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-COV-2, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.


Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, ca zilele libere sa fie acordate unuia dintre parinti daca indeplineste, cumulativ, doua conditii: copiii au varsta de pana la 12 ani, respectiv de pana la 26 de ani daca au dizabilitati, si sunt inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara, iar celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.
 
Potrivit noului act normativ, zile libere pot fi acordate si parintelui sau reprezentantului legal al copilului cu handicap grav nescolarizat sau celui care are in ingrijire, supraveghere si intretinere o persoana adulta incadrata in grad de handicap grav sau in grad de handicap grav cu asistent personal, doar in cazul in care activitatea serviciului de zi de care beneficiaza este limitata sau suspendata, prin dispozitie/decizie a autoritatii care are in administrare serviciul de zi, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
 
Actul normativ stabileste si situatiile in care nu se poate solicita aceasta facilitate: daca parintele se afla concediu de crestere a copilului, ori este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere, daca parintele se afla in concediu de odihna sau fara plata, daca are raportul de munca suspendat in cazul intreruperii temporare a activitatii angajatorului sau daca nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru acordarea zilelor libere, parintele care va supraveghea copilul trebuie sa depuna la angajator o cerere, insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte din care sa rezulte, printre altele, ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere sau ca nu are contractul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, precum si de o copie a certificatului de nastere al fiecarui copil sau a documentului care atesta calitatea de “parinte” in sensul prevazut de OUG si, daca este cazul, o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului, ori adultului in varsta de pana la 26 ani.
 
Modelul cererii si al declaratiei pe proprie raspundere urmeaza sa fie stabilite prin ordin al ministrului Muncii si Protectiei Sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, si vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
 
 
IMPORTANT!
 
Angajatorul este obligat sa acorde zilele libere solicitate in baza Ordonantei de Urgenta. Refuzul constituie contraventie si se va sanctiona de catre inspectorii de munca cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care refuza acordarea zilelor libere, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 de lei. Aceasta prevedere intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea OUG in Monitorul Oficial.
 
Indemnizatia pentru fiecare zi libera este de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Acest drept va fi platit de catre angajator si este supus impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca, pentru veniturile din salarii si asimilate acestora.
 
Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizatiei, angajatorul depune cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, insotita de documente justificative privind indeplinirea conditiilor de decontare a indemnizatiei.
 
Cererea si documentele justificative se transmit electronic sau in format letric, in cel mult 30 zile de la data efectuarii platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei, iar decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie se face in termen de 15  zile calendaristice de la data inregistrarii documentelor.
 
Procedura de decontare, documentele justificative si modelul acestora urmeaza sa se stabileasca prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca ce se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
 
Pentru depunerea in format electronic, modelele de cereri si formulare electronice se publica pe platforma aici.gov.ro.
 
Actul normativ mai prevede ca in cazul angajatilor din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, din penitenciare si din unitatile sanitare publice zilele libere se acorda doar familiilor monoparentale.
 
In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea intr-unul din aceste domenii, doar unul dintre acestia are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale, in cuantum de 75% din salariul de baza / salariul de functie / solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada in care activitatile didactice sunt limitate sau suspendate, pe baza unei cereri insotite de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de aceasta majorare. Cererea si declaratia se depun la angajator in luna curenta pentru luna anterioara.
 
Prevederile Ordonantei de Urgenta se aplica tuturor angajatilor din sectorul public si privat, pe toata perioada de limitare sau suspendare a cursurilor in unitatea de invatamant sau a activitatii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2020 - 2021.
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016