Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

ANAF raspunde: cum se depun declaratiile informative anuale


de Ana Tudor la 11 Feb. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: cum se depun declaratiile informative anuale
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Depunerea declaratiilor informative anuale".


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre declaratia 392 A, 392 B, 205 la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema "Depunerea declaratiilor informative anuale":


In cazul in care sunt in categoria profesii liberale, neplatitoare de TVA (traducator autorizat), am obligatia de a depune declaratiile 392A si 392B?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF:
In cazul unei persoane care la data de 31 decembrie 2015 nu era inregistrata in scopuri de TVA si totodata, la aceeasi data nu avea depasit plafonul de 220.000 lei, stabilit potrivit prevederilor art. 310 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, exista obligatia depunerii formularului 392B.

Pentru anul 2015, declaratia 205 se depune pentru veniturile din salarii si venituri din alte surse (valorificare deseuri din gospodarie proprie?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF Da, pentru anul 2015, formularul 205 - "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", se depune de catre platitorii de venituri salariale - conform art.59 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de catre platitorii veniturilor mentionate la art.78 alin.(1) lit.f) din acelasi act normativ, respectiv veniturile din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea.

In legatura cu declaratia 392A, in cazul in care societatea platitoare de TVA efectueaza doar livrari cu taxare inversa (cereale),livrari la care TVA- ul este 0 pe factura,in declaratie la pct.IV-livrari catre persoane inregistrate in scopuri de TVA – se trece doar valoarea livrarilor si la TVA ramane 0 sau se calculeaza si TVA-ul aferent ca in cazul decl.394 ?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: D392A, se depune doar de o societate platitoare de TVA, cu cifra de afaceri inferioara sumei de 220.000 lei. Pentru livrari cu taxare inversa (cereale), va completa in Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" operatiunile efectuate in interiorul tarii, completand la coloana "Valoare" baza de impozitare pentru livrarile de bunuri catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA. inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", si nu inscrie suma la coloana TVA , daca a efectuat doar livrari cu taxare inversa.

 In cazul 392b, rubrica persoane neinregistrate in scopuri de tva va cuprinde si veniturile realizate prin prestari de servicii catre firme neinregistrate in Romania? Pot depunde declaratia electronic daca nu am certificat digital?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: La Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" , randul 2 – Persoane neinregistrate in scopuri de TVA - Coloana „Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari” , pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in interiorul tarii catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Pentru transmiterea prin mijloace electronice de transmitere la distantã, este necesar a se detine un certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare.

Formularul 392B - "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ....", se depune, fie la registratura organului fiscal competent, fie la posta, prin scrisoare recomandata, fie prin mijloace electronice de transmitere la distantã, potrivit legii. Formatul electronic al formularelor se obtine prin folosirea programului de asistenta, care este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si este depus pe suport electronic insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat conform legii.


Referitor la delaratia 205 : un angajator din Anglia inregistrat in Romania pentru declararea contributii salariale a angajat pe teritoriul Romaniei o persoana de nationalitate romana ( rezidenta in Romania, toata activitatea salariatului se desf. In Romania) pentru care ii declara si plateste , doar,contributiile salariale.Impozitul pe venit si- l declara salariarul prin D224 in fiecare luna.Societatea mai depune declaratia 205 pentru acest salariat?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: In situatia expusa in care angajatorul nu are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, acesta nu trebuie sa depuna formularul 205!


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016