Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

ANAF raspunde: Impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala


de Victor Achim la 05 Aug. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: Impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema drepturilor de proprietate intelectuala.


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre impozitul pe venit si contributiile sociale datorate, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema veniturilor obtinute din drepturi de proprietate intelectuala:

1. Ce taxe trebuie sa retina, declare si plateasca o societate pentru un contract de drepturi de proprietate intelectuala in situatia in care persoana cu care se incheie contractul este salariata (la o alta societate)? Ce declaratii se intocmesc si ce documente suport sunt necesare a fi anexate la contract (declaratie pe proprie raspundere ca este angajat - trebuie vreo adeverinta de la societatea la care lucreaza cu contract de munca?)

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorul de venituri, are obligatia de a retine impozitul pe venit reprezentand plati anticipate, prin aplicarea unei cote de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa. In acest caz beneficiarul de venit are obligatia de a depune, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, Formularul 200 – Declaratie privind venitul realizat.

De asemenea, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, caz in care, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul/a fost retinut.


In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala si care realizeaza in acelasi timp si venituri din salarii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale si nici contributia de asigurari sociale de sanatate.


Referitor la intrebarea dumneavoastra cu privire la documentul suport, facem precizarea ca, in Codul fiscal nu este prevazut expres un document care sa ateste ca beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala este si salariat. Mentionam ca, acest aspect va fi transmis spre analiza directiei de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.


Platitorul de venituri din drepturi proprietate intelectuala, are obligatia depunerii formularului 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit precum si a formularului 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

2.  Societatea noastra doreste sa incheie un contract cu o persoana fizica pentru servicii de traducere, persoana fizica nefiind traducator autorizat. Se considera drept dr autor? Persoana fizica trebuie sa fie inregistrata la fisc? Sa aiba un cif?

Legea nr. 8 din 14 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, este actul normativ care prevede dreptul de autor si drepturile conexe. Conform acestuia, constituie obiect al dreptului de autor, operele/activitatile prevazute de art.7 din acelasi act normativ. Potrivit Codului fiscal, dreptul de autor si drepturile conexe reprezinta operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.8 din Legea nr.8/1996 prevede ca, fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente; traducerile constituie obiect al dreptului de autor, in masura in care se genereaza transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie.


Astfel, pentru a fi considerate drepturi de autor trebuie respectate prevederile legale anterior mentionate.
Referitor la veniturile realizate de persoana care scrie pe bloguri, va rugam sa aveti in vedere prevederile Legii nr. 8 din 14 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare.


In legatura cu inregistrarea fiscala a persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor, va precizam ca, persoanele respective au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala (Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane - Formularul 020), in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/data obtinerii primului venit - dupa caz, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal. Codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal in acest caz este codul numeric personal.

3. Cum se interpreteaza urmatoarea situatie: salariat cu contract de munca la editura A dar ocazional obtine venituri pe lucrari , in baza unui contract de drepturi de autor tot de la editura A ? si tot ce s-a intrebat mai sus, cand am obligatia sa ma inregistrez la fisc ca si activitate independenta si cand nu? un autor poate lucra simultan pe contract cu retinere la sursa si pe factura avand el/ea obligatia sa tina contabilitate in partida simpla si sa declare/ plateasca obligatiile?

In ceea ce priveste inregistrarea fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, au obligatia de a depune declaratia de inregistrare fiscala (formularul 020 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane" ). Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit, dupa caz, la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilii au domiciliul fiscal.


Persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Acestea pot realiza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, atat in regim de retinere la sursa cat si in sistem real. Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220).

4. Orice persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate individuala trebuie sa depuna formularul 020?

Da, persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala (Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane - Formularul 020), in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal.

5. Activitatile care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit noilor prevederi ale Legii 187/2iulie2015 privind aprobarea OUG nr.6/2015 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal?

Este activitate independenta orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
In situatia in care activitatea desfasurata nu indeplineste criteriile mai sus mentionate, activitatea desfasurata este activitate dependenta.

Sursa: ANAF

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016