de Victor Achim la 26 Feb. 2016
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Toate facturile trebuie defalcate in functie de cota de TVA aplicabila si trebuie incluse toate bonurile fiscale. De asemenea, in declaratia 394 se vor declara achizitiile de bunuri si servicii de la persoane din sectorul agricol ce au ca document justificativ, de la caz la caz, carnetul de comercializare a produselor, facturi sau borderouri de achizitie", potrivit consultantului fiscal Adrian Benta.
Vom analiza in continuare un studiu de caz: Societatea are ca obiect de activitate comert cu combustibili. In cazul vanzarii si emiterii de bonuri fiscale cu valoare sub 100 de euro si care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate acestea vor trebui evidentiate distinct in Jurnalul de vanzare respectiv declaratia 394?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Potrivit Ordinului 3769/2015, in noua declaratie 394 se declara:
“Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 dinanexa nr. 1 la ordin;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;”
Se vor evidentia distinct in jurnalele de tva bonurile/facturi simplificate care au cui-ul beneficiarului trecut pe ele deoarece in noul formular 394, in cartusul I avem sectiuni separate pentru bonurile fiscale emise:
“I. Alte informatii
Acest cartus contine:
1.1. valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si valoarea totala a TVA aferenta acestora defalcata pe cote de TVA (20%, 9%, 5%);
1.2. valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate fara a avea inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si pentru care nu au fost emise bonuri fiscale, defalcata pe cote de TVA (20%, 9%, 5%)”
Sursa: Portal Contabilitate
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii