Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Consultanta online ANAF: cum se impoziteaza veniturile realizate din investitii de persoanele fizice


de Victor Achim la 24 Iul. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultanta online ANAF: cum se impoziteaza veniturile realizate din investitii de persoanele fizice
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Impozitul pe veniturile realizate din investitii de persoanele fizice".


Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF:

Toate darile aferente veniturilor din dobanzi (pt depozite bancare si conturi curente) sunt retinute la sursa de banci si virate catre stat sau persoanele fizice care realizeaza aceste venituri trebuie sa mai faca ceva in acest sens?

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010, se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului.
Avand in vedere cele de mai sus, reiese faptul ca, nu aveti obligatii din punct de vedere declarativ, in ceea ce priveste obtinerea veniturilor din dobanzi.


Anul acesta am mostenit, in urma decesului parintilor, niste actiuni la SIF. Cand am facut succesiunea la notar mi-a fost incasat si virat catre ANAF, un impozit pentru aceste actiuni. Tot anul acesta am primit dividentele care mi-au fost impozitate. Urmeaza sa vand actiunile pentru ca m-am saturat sa cotizez la Stat mai mult decat castig... in urma vanzarii acestora voi fi iarasi impozitata! Intrebarea firesca este urmatoarea: cum e posibil sa impozitati de TREI ori in acelasi an niste amarate de actiuni si sa mai pretindeti si plata CASS raportat la salariul minim? Este legala tripla impozitare?

Ca urmare a dezbaterii succesiunii notarul retine si impozite si alte taxe, conform legislatiei specifice.
Potrivit Codului fiscal, sumele si bunurile primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile, cu exceptia proprietatilor imobiliare pentru care dezbaterea mostenirii se efectueaza dupa 2 ani de la data decesului. In ceea ce priveste impozitul pe dividende, va comunicam ca, acestea se impun cu o cota de 16%, obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revenind platitorului de venit.
In cazul primei tranzactionari a actiunilor primite cu titlu gratuit, in cadrul Programului de privatizare in masa, pretul de cumparare va fi asimilat cu valoarea nominala a acestora.
Impozitul anual datorat pentru castigul net anual impozabil se stabileste de organul fiscal competent prin decizie, pe baza declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200).


Referitor la veniturile realizate din activitati speculative(pariuri on-line, poker, etc), pe ce baza se face impozitarea?

Persoanele fizice care obtin venituri din jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker au obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat (formular 200) sau declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formular 201), dupa caz, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Ca urmare a depunerii declaratiei specifice, organul fiscal competent va stabili impozitul datorat, aferent venitului realizat.


Sursa: ANAF



Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.29 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016