Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Contributii pentru contractele de drepturi de autor in 2016


de Ana Tudor la 22 Dec. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii pentru contractele de drepturi de autor in 2016
Noul Cod fiscal care intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 aduce mai multe modificari si afecteaza si impozitarea contractelor de drepturi de autor.


In materialul urmator vom analiza o situatie specifica. Avem o firma care a incheiat in 2015 mai multe contracte de drepturi de autor, pentru care plata se va face in ianuarie 2016. Ce contributii trebuie sa achite: cele aferente anului 2015, valabile la data inregistrarii contractului, sau cele aferente anului 2016, intrate in vigoare la data platii contractului?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Pentru veniturile realizate in anul fiscal 2015, obligatiile fiscale aferente sunt cele in vigoare la data realizarii venitului, potrivit art. 133 alin. (1) si (3) din Legea 227/2015, in timp ce prevederile Titlului IV din Legea 227/2015 se vor aplica pentru veniturile realizate si cheltuielile efectuate de persoanele fizice incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
 
In raport cu veniturile din drepturi de autor, acestea reprezinta venituri ale lunii in care sunt platite, indiferent de perioada la care se refera. In acest sens, art. 72 din Legea 227/2015stabileste obligatia platitorilor de veniturilor de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite. Impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
 
Regulile stabilite prin art. 72 se aplica si in materie de contributii sociale obligatorii, conform art. 151 alin. (9) si art. 174 alin. (7) din Legea 227/2015, persoanele datorand contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate.
 
Conform art. 150 din Legea 227/2015, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente, definite conform art. 67.

Atentie! In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala,conform art. 171 alin. (4) din Legea 227/2015.
 


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Ada Petre Samson 2015-12-24 11:28:21

daca am un contract pe drept de autor cu retinere la sursa fara a fi pensionata ce obligatii am eu? Firma pentru care prestez serviciul are obligatie sa plateasca CAS pentru mine cota datorata de firma sau doar cei 10,5% pe care mi-i retine? In aceasta situatie vechimea mea pentru pensie este egala cu durata contractului?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016