Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Contributii sociale pentru un PFA care are si contract individual de munca


de Cecilia Pavelescu la 05 Iun. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii sociale pentru un PFA care are si contract individual de munca
O persoana fizica autorizata poate obtine in acelasi timp venituri si pe baza unui contract individual de munca. In aceasta situatie, ce se intrampla cu contributiile sociale pentru veniturile obtinute din activitatea de liber profesionist? Mai datoreaza PFA-ul contributiile sociale pentru sanatate, CAS, sau somaj?


Solutia expertilor Rentrop&Straton

Persoana fizica autorizata care obtine venituri din profesii libere are si calitatea de salariat nu va datora contributie de asigurari sociale (pensii) si contributii pentru somaj, pentru veniturile obtinute ca liberprofesionist.

Totusi, PFA-ul are obligatia de a declara si plati contributia de asigurari de sanatate, trimestrial pana la data de 15 a ultimei luni din trimestru pentru trimestrul in curs. In acest sens PFA va depune, pana la data primului termen de plata "Declaratia privind obligatiile de consituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte pers oane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca". Declaratia se va depune la Casa de Sanatate.

Contributia de sanatate este de 5,5% calculata la venitul estimat, stabilit prin Decizia de Impunere anuala, cota care se aplica la venitul net fara a deduce contributia de asigurari de sanatate. Contributia de asigurari de sanatate se datoreaza in baza  Legii 95/2006 – art. 257 alin. (2) si (3), redate mai jos:

"Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sa natate, cu exceptia persoanelor prevazute la art.213 lin.(1).

(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfa soara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa i mpozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr -o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) e), alin. 1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(21) In situatia in care o persoana rea lizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) e), alin. 21) i art. 13 lin. 2) it. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile benefi ciare de ajutor social, contributia  lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara".


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016