Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Corectare eroare in factura de achizitie pe numele PF in loc de PFA


de Cecilia Pavelescu la 07 Dec. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectare eroare in factura de achizitie pe numele PF in loc de PFA
Veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare sunt considerate bunuri mobile la momentul instrainarii.


Vom analiza in materialul urmator o situatie concreta. Avem un PFA care a achizitionat un calculator, mouse, tastatura, monitor dar din greseala la lansarea comenzi nu a fost preluata comanda pe PFA, ci pe persoana fizica, iar cei de la firma distribuitoare nu mai pot reface factura. Cum poate PFA sa inregistreze obiectele de inventar pe PFA fara ca cei de la ANAF sa le dea jos la un control?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand situatia prezentata, apreciem ca din punct de vedere fiscal se poate intocmi un borderou de achizitie de la persoana fizica la PFA.

La borderoul de achizitie trebuie sa anexati si factura si documentul de plata a PC-ului pentru a se putea face dovada incheierii tranzactiei la pretul de piata. Este indicat sa intocmiti si o Nota de receptie pentru a face dovada inregistrarii PC-ului in gestiunea PFA.

Apoi, trebuie sa inregistrati valoarea achizitiei in Registrul de incasari si plati, precum si in Registrul inventar. Fiind o vanzare ocazinala a persoanei fizice nu i se va retine acesteia la sursa impozitul pe venit si nici nu este datorat impozit pe venit de catre persoana fizica, avand ca baza legala lit g) de la Art. 42 Venituri neimpozabile din Codul fiscal:                                                                                                 
"ART. 42 Venituri neimpozabile: g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la cap. VIII^1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul instrainarii si bunurile valorificate prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice".

 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016