Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum poate proceda o societate pentru a acorda imprumuturi autorizate


de Victor Achim la 07 Mar. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poate proceda o societate pentru a acorda imprumuturi autorizate
Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare, conform art. 2 din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare.


Vom analiza in continuare urmatoarea situatie:

O societate comerciala care nu desfasoara o activitate de acordare imprumuturi cu titlu profesional poate acorda un imprumut unei societati IFN pentru care va primi o dobanda anuala de 6% sau sunt interzise aceste imprumuturi fara autorizare din partea BNR?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand art. 1169 din Codul civil apreciem ca partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora,  in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.

Atentie! Art. 2158 alin. (2) din acelasi cod arata ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

Astfel, acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar este posibila in temeiul art. 2158 alin. (2) din  Codul civil daca nu este efectuata cu titlu professional, cu respectarea limitelor impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.

Banca Nationala a Romaniei este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional si intra sub incidenta Legii 93/2009.

La incadrarea activitatilor de creditare in categoria celor desfasurate cu titlu profesional, Banca Nationala a Romaniei va avea in vedere aspecte precum: desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.

Sursa: Portal Contabilitate


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016