Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum se declara veniturile obtinute in strainatate


de Cecilia Pavelescu la 28 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se declara veniturile obtinute in strainatate
Persoanele care obtin venituri realizate in strainatate sunt supuse impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinata dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.


Persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania precum si cele care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) din Codul fiscal datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.

Vom analiza in continuare urmatorul studiu de caz: O persoana fizica neautorizata a incasat in anul 2015 prin banca sume in valuta reprezentand venituri din comisioane si bonusuri de la un club international de turism WORLD VENTURES (primea comision pentru persoane inscrise in acest club, persoane care contra unei sume ce reprezenta un fel de taxa de inscriere beneficiau de excursii in strainatate la preturi avantajoase).

Aceste venituri trebuie impozitate in Romania drept venituri din alte surse? Daca da, se declara in declaratia 200 pana la data de 25 mai? In declaratia 200 nu apare aceasta categorie de venituri. Ce impozite se platesc? Daca nu se declara in D200 unde se declara? Trebuia sa se autorizeze la Camera de comert la aceasta data? Cum trebuie sa procedeze?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca in cazul in care societatea de la care persoana fizica a primit veniturile este persoana juridica straina, veniturile obtinute de la aceasta se declara in D201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".

Extras din instructiunile de completare:
"1. Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si de catre persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care realizeaza venituri din strainatate impozabile in Romania, cum ar fi: venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii, venituri din pensii, remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori si alte venituri similare, precum si alte venituri impozabile potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare."

Termen de depunere:
- anual, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului;
- ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, prin completarea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.”

In declaratie se va bifa casuta “alte venituri” daca activitatea nu se poate incadra la alta casuta (contractul de afiliere incheiat ar trebui sa defineasca aceste venituri).

Pe baza declaratiei 201 depuse fiscul va emite decizia de impunere 251 “Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice”.
 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016