Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

De ce este obligat un PFA sa achite impozit chiar daca nu a realizat venituri


de Cecilia Pavelescu la 16 Mai. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce este obligat un PFA sa achite impozit chiar daca nu a realizat venituri
Persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale si nu isi indeplinesc obligatiile fiscale pot fi sanctionate cu amenzi de pana la 3.500 de lei.


 Pentru a se incadra in categoria veniturilor realizate in mod independent, persoanele aflate in aceasta situatie trebuie sa indeplineasca minim 4 din urmatoarele 7 criterii:

- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;

Vom analiza in continuare un studiu de caz privind un PFA infiintat in urma cu doi ani, care nu a realizat insa venituri. PFA-ul a primit o decizie de impunere anticipata cu o anumita suma de achitat drept impozit si contributie sanatate. Nu a depus declaratia 200 nici pentru anul 2014 si nici pentru 2015. Ce se poate face astfel incat sa nu fie obligat sa achite un impozit pentru care nu a realizat venit?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand situatia expusa, sugestia noastra este sa depuneti declaratia privind venitul realizat -formularul 200, termenul fiind 25 mai 2016, completand rubricile aferente veniturilor si cheltuielilor cu zero.

Decizia  de impunere anticipata emisa de catre organul fiscala a avut la baza declaratia  referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal 2014, depusa de catre dvs. la inceputul activitatii-formularul 220.

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii. In cazul impunerilor efectuate dupa expirarea termenelor de plata prevazute la alin. (3), contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent, conform art.82 alin. (2) din Codul fiscal, aplicabil pana la 31.12.2015.

Diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizeaza pe termenele de plata urmatoare din cadrul anului fiscal.

Dvs. va revenea in timpul anului obligatia sa efectuati plati anticipate in contul impozitului anual conform art. 53 alin (1). Platile anticipate se luau in calcul la definitivarea impozitului anual de catre organul fiscal competent.

Asadar, la definitivarea impozitului anual majorarile si penalitatile de intarziere pentru suma stabilita in aceasta decizie trebuie achitate, deoarece aveati obligatia sa efectuati plati anticipate in contul impozitului in timpul anului.

Sursa: Portal Contabilitate


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016