Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Deplasare in strainatate pentru PFA. Poate beneficia de diurna?


de Cecilia Pavelescu la 28 Sep. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deplasare in strainatate pentru PFA. Poate beneficia de diurna?
Art. 45 din Codum Muncii arata ca detasarea salariatilor este posibila si in cazul unui PFA. Astfel, detasarea se va face in urma unei decizii, care va cuprinde datele de identificare ale salariatului si ale angajatorului, obiectul detasarii, locul detasarii, durata acesteia si alte prevederi specifice.


Salariatii au dreptul la diurna pe timpul unei deplasari in tara sau in strainatate, unde sunt trimisi din dispozitia angajatorului, pentru efectuarea unor lucrari ori sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca, arata legislatia in vigoare.

Atentie! Diurna sau indemnizatia de delegare se acorda, in temeiul art. 41 – 48 din Codul muncii. Angajatii au astfel dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare.
 
Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.

Ce se intampla in cazul angajatilor PFA detasati in strainatate? Pot beneficia ei de diurna?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Conform legislatiei in vigoare, apreciem ca PFA NU poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative, astfel cum se prevede la pct. 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
 
Asadar, contravaloarea diurnei reprezinta o componenta a pretului serviciului prestat, astfel ca in valoarea  facturii emise catre clientul sau, PFA, trebuie sa cuprinda si valoarea cheltuielilor de deplasare efectuate.

 

 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.9 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016