Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Firma de prestarii servicii transport: se poate acorda diurna soferilor?


de Andrei Covaci la 27 Iul. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma de prestarii servicii transport: se poate acorda diurna soferilor?
Conform Codului Muncii, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz:


O societate presteaza servicii de transport cu parc auto propriu pentru diversi clienti. Se va stabili plafon de acordare diurna pentru deplasarile soferilor in limita diurnei deductibile. Avem situatia in care, in cadrul localitatii unde avem sediul, soferii sunt nevoiti sa astepte incarcarea camioanelor chiar si peste 12h, cateodata noaptea, prin urmare se doreste acordarea diurnei si in acest caz. Va rugam sa ne spuneti daca este deductibila aceasta diurna si care ar fi alta solutie de plata a acestor deplasari in interiorul localitatii unde avem sediul, punctul de lucru al societatii. Care trebuie sa fie documentele justificative pentru deplasare in conditiile in care soferii nu pot anexa la deconturi facturi de cazare si nici bilete de transport in alte localitati deoarece sunt in permanenta in camion?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Cheltuielile facute in favoarea angajatilor sunt deductibile in conformitate cu art. 25, alin. (2) Cod Fiscal, care arata ca sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Cod Fiscal.
 
La titlul IV, art. 76, alin. (2), lit. k) se precizeaza faptul ca sunt considerate cheltuieli asimilate salariilor si indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care nu depaseste plafonul neimpozabil de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice stabilit.
 
Dat fiind faptul ca dvs doriti sa acordati o indemnizatie (diurna) pentru soferii care nu se deplaseaza din localitate, aceasta trebuie interpretata ca si cheltuiala nedeductibila.
 
De asemenea, in ceea ce priveste impozitul pe venit, aceasta cheltuiala (diurna), este asimilata, din punctul nostru de vedere, veniturilor din salarii si asimilate salariilor, conform art. 76, alin. (2), lit (m) Cod Fiscal si se impoziteaza ca restul veniturilor din salarii: ”(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: .... m) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii ...”
 
Referitor la documentele justificative pentru deplasarea soferilor in alta localitate, situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, pentru a putea deduce indemnizatia de deplasare acordata conform art. 76, alin. (2), lit (m) Cod Fiscal, sunt necesare foile de parcurs si ordinul de deplasare.

Sursa: Portal Codul Fiscal


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016