Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Implicatii fiscale pentru infiintarea PFA sau SRL de medici


de Andrei Covaci la 28 Iun. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatii fiscale pentru infiintarea PFA sau SRL de medici
Sub ce forma poate lucra la o policlinica din Romania un medic din UE, nerezident in Romania, inscris in Colegiul Medicilor din Romania si cu drept de munca in Romania pe baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din Romania? Se poate organiza ca PFI Sunt deosebiri juridice, fiscale sau de alta natura fata de PFA unui medic rezident in Romania? Poate achizitiona din UE materialele, medicamentele de care are nevoie pe PFA drept cheltuieli deductibile? Cheltuielile de deplasare intre tara de resedinta si Romania se pot considera deductibile? Poate infiinta un SRL? Care varianta ar fi mai avantajoasa si fara risc fiscal?


Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Persoana fizica poate obtine venituri de natura salariala din Romania. Potrivit prevederilor art. 76 din Codul Fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Salariile si alte remuneratii similare pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru un serviciu salarizat sunt impozabile numai in acest stat, cu conditia ca serviciul sa nu fie prestat in celalalt stat contractant. Daca serviciul este prestat in celalalt stat contractant, remuneratiile primite sunt impozabile in acest celalalt stat.

Organizarea ca PFA reprezinta o buna alternativa. Potrivit art. 126 din Codul Fiscal persoanele fizice nerezidente, care desfasoara o activitate independenta, prin intermediul unui sediu permanent in Romania, sunt impozitate, la venitul net anual impozabil din activitatea independenta, ce este atribuibil sediului permanent.
 
Venitul net dintr-o activitate independenta care este atribuibil unui sediu permanent se determina conform art. 68, in urmatoarele conditii:

- in veniturile impozabile se includ numai veniturile ce sunt atribuibile sediului permanent;
- in cheltuielile deductibile se includ numai cheltuielile aferente realizarii acestor venituri.

Infiintarea unui SRL este o alta varianta viabila. In acest caz, o persoana nerezidenta poate infiinta un SRL in aceleasi conditii ca un cetatean roman ca asociat unic sau cu mai multi asociati.

In cazul societatilor contabilitatea se conduce potrivit OMFP 1802/2015, se organizeaza in compartimente distincte sau pe baza de contract de presstari servicii cu persoane autorizate membre CECCAR. In functie de natura serviciilor prestate, la infiintare o societate poate plati impozit pe venitul microintreprinderilor sau impozit pe profit.

Mai multe detalii pe Portal Contabilitate>>

 


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016