Incetarea activitatii PFA este reglementata de art.48 din Codul fiscal. Vom determina in continuare cum vom proceda la trecerea mijloacelor fixe in proprietatea persoanei fizice, in urma incetarii activitatii PFA si vom stabili etapele lichidarii PFA.
Sumele reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii vor fi trecute in venitul brut al afacerii in cazul incetarii definitive a acesteia sau in patrimoniul personal al contribuabilului.
Atentie! Trecerea veniturilor in patrimoniul personal al contribuabilului este considerata instrainare.
Bunurile aflate in aceasta situatie vor fi evaluate la preturile practicate pe piata, ori stabilite prin expertiza tehnica. In cazul in care nu au caracteristici speciale, pot fi comparate sub aspectul valorii cu alte bunuri similare aflate pe piata, fara sa fie necesara expertiza.
In cazul incetarii definitive a activitatii, din punct de vedere fiscal, sumele obtinute din valorificarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii, inscrise in Registrul-inventar, cum ar fi: mijloacele fixe, obiectele de inventar si altele asemenea, precum si stocurile de materii prime, materiale, produse finite si marfuri se includ in venitul brut.
In cazul incetarii activitatii, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
Formularul 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (OPANAF 184/2013) se utilizeaza pentru declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pentru exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum si pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii.