Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Obligatii pentru PFA daca depaseste cifra de afaceri


de Ana Tudor la 24 Feb. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii pentru PFA daca depaseste cifra de afaceri
Legea nr. 70/2015 prevede un plafon zilnic de 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar platile in numerar catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.


Vom analiza in materialul urmator situatia unui PFA platitor de TVA  pe teritoriul Romaniei care a prestat servicii intracomunitare in anul 2015 si care a depasit cifra de afaceri de 220.000 de lei. Are obligatia de a depune declaratia 392?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca PFA-ul are obligatia de a se inregistra in scop de TVA in Romania pentru a deveni platitor de TVA pentru tranzactiile desfasurate pe teritoriul tarii, tinand cont ca a depasit cifra de afaceri de 220.000 de lei.

PFA-ul aflat in aceasta situatie adre dreptul de a deduce TVA-ul pentru achizitiile efectuate.

Daca PFA-ul nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere inregistrarea in scopuri de TVA, organele fiscale competente vor proceda astfel:

a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constând in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decât taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;

b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316, daca taxa deductibila este mai mare decât taxa colectata.

... mai multe detalii pe www.portalcontabilitate.ro >>


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.67 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016