Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Plata anticipata cu titlu de impozit catre bugetul de stat: recomandarile ANAF


de Ana Tudor la 09 Mar. 2016 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata anticipata cu titlu de impozit catre bugetul de stat: recomandarile ANAF
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Plata anticipata cu titlu de impozit catre bugetul de stat".


Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri ale acestei sesiuni:

Sunt PFA. La infiintare am platit, in urma declaratiei impozit. Ulterior , deoarece nu am avut activitate, am depus declaratii pe zero. Ce se intampla cu impozitul platit in cazul in care inchid PFA?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: Din aspectele prezentate de dvs, intelegem ca la inceputul activitatii ati depus formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat", urmare caruia s-a emis Decizia de plati anticipate prin care a stabilit obligatiile de plata anticipate. In anul urmator dvs aveati obligatia depunerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" prin care declarati veniturile realizate. Prin Decizia de impunere anuala (emisa ca urmare a depunerii Declaratiei 200) organul fiscal trebuia sa emita decizia de impunere anuala prin care efectua regularizarea impozitului pe venit. In situatia in care venitul realizat ar fi fost mai mic decat venitul estimat, organul fiscal restituia eventualele diferente (in situatia in care nu ati fi figurat in evidentele fiscale cu obligatii restante, in caz contrar sumele se compensau, doar diferenta dintre ele urmand sa vi se restituie). Avand in vedere ca intrebarea dvs se refera la situatia fiscala proprie, va sugeram sa va adresati organului fiscal pentru clarificare obligatiilor fiscale.

In conditiile in care in luna ianuarie 2016 am depus declaratia finala (200) pentru 2015, din care rezulta ca, raportat la 2014, venitul obtinut este mai mare, este corect ca organele fiscale sa emita decizia de plati anticipate pentru 2016 cu aceleasi cifre mentionate in decizia de plati anticipate pe 2015? Pe scurt organele fiscale nu au recalculat obligatiile de plata anticipate in functie de veniturie realizate in 2015. In cazul in care organele fiscale nu au procedat corect, se poate reveni asupra decizie de plati anticipate (comunicate deja) aferenta anului 2016?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: Legislatia prevede ca, in situatia in care Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit aferenta anului 2016, se emite dupa expirarea termenului de plata , aveti obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent (2015).

Am depus D200 in ian.2016 si pina acum nu mi_a venit nici un plic. Cum voi plati - dupa d200 sau dupa calculul din 2014?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In situatia nu ati primit decizia de impunere pentru plati anticipae pe anul 2016, aveti obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent (2015).

Imi desfasoar activitatea ca avocat si din 05.06.3015 mi-am suspendat activitate ca urmare a intrarii in concediu de maternitate respectiv crestere copil. 1. Trebuie sa depun declaratia estimativa pana la data de 15.03.2016 avand in vedere faptul ca imi voi relua activitatea incepand cu luna Iunie 2016 si 2. Trebuie sa depun declaratia pana pe 25 Martie 2016 cu veniturile efectiv realizate in anul 2015 avand in vedere faptul ca deja am depus o declaratie inainte sa intru in concediu cu veniturile reale pe anul 2015?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In anul 2015, la data suspendarii activitatii trebuia sa completati si sa depuneti formularul 220 - "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", in care care trebuia sa completati rubrica referitoare la recalcularea platilor anticipate precum si cea referitoare la "data suspendarii activitatii". In acest an, pana la data de 25 mai inclusiv veti completa si depune formularul 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pentru veniturile realizate in perioada din anul 2015 pana la data cand v-ati suspendat activitatea. In anul 2016, daca va reluati activitatea, veti completa si depune formularul 220- "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", in termen de 30 de zile de la data cand se va produce evenimentul.

Sursa: ANAF


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Hulpac Irina 2016-04-07 10:06:38

Buna ziua.
Pe 9 ianuarie am solicitat suspendarea activitatii ca PFA la Registrul Comertului. Am dus o copie la ANAF. Am depus si declaratiile privitor la anul 2015 si, respectiv, estimatul pe zero pentru anul 2016. De ce mi se impune sa fac plati pe un estimat emis de ANAF, care nu tine cont de suspendarea activitatii? Mai mult, desi am contestat, in scris, acest estimat, mi s-a trimis somatie, fara ca, macar, sa mi se comunice un raspuns la contestatia mea? Ce am de facut ca sa mi se anuleze acest estimat?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016