Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Sfaturi de la ANAF privind modalitatile de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare


de Victor Achim la 25 Sep. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi de la ANAF privind modalitatile de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Modalitati de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare".


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre compensarea din oficiu, stingerea creantelor prin compensare si ordinea stingerii datoriilor, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema stingerii obligatiilor fiscale:

1. Cu ce data efectueaza organul fiscal competent compensarea din oficiu: cu data platii care nu s-a facut venit la buget fiind asociata unei creante sau cu data constatarii situatiei compensarii din oficiu?

 Daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

Compensarea din oficiu poate fi efectuata de organul fiscal in tot cursul termenului de prescriptie prevazut de lege pentru fiecare dintre obligatiile supuse compensarii, incepand cu momentul in care ambele obligatii sunt lichide si exigibile.

Constatarea din oficiu a compensarii de catre organul fiscal competent poate fi efectuata si in mod automat. Data stingerii obligatiilor fiscale prin aceasta modalitate, inclusiv cea efectuata in mod automat, este data la care creantele exista deodatã, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

2. Daca a fost facuta o plata pentru impozitul pe venit 3%, iar in cursul anului a trecut la impozit pe profit, suma platita din 3% pentru anul 2014 a fost mai mare decat impozit pe profit rezultat. Suma virata si ramasa in plus la Anaf poate fi compensata cu plata salariilor, ( impozit pe salarii) tinand cont ca a fost virata initial in contul unic? In una din agentiile Anaf nu au acceptat compensarea.

Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia. Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional, cu respectarea conditiilor mentionate anterior.

3. Care este ordinea stingerii datoriilor in cazul platii benevole si a existentei de titluri executorii?

Din intrebarea dumneavoastra intelegem ca aveti obligatii de plata inscrise in mai multe titluri executorii iar dumneavoastra efectuati plata benevol. In cazul in care nu s-a aprobat esalonare/amanare la plata, suspendarea executarii silite sau nu s-au dispus alte masuri, ordinea de stingere a datoriilor se realizeaza in ordinea vechimii (respectiv toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii).
 

Sursa: ANAF


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.17 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016