de Victor Achim la 25 Apr. 2016
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Vom analiza in continuare un studiu de caz pe aceasta tema. Avem o societate platitoare de TVA din Romania care a achitat cotizatia de membru pentru o asociatie profesionala cu sediul in SUA. Care sunt implicatiile fiscale si obligatiile declarative ale societatii din Romania? Este necesar un document de inregistrare fiscala sau certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile din SUA?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoanele impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292, 294, 295 sau 296 din Codul fiscal.
Atentie! Sunt scutite de taxa prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.
Asadar, din punct de vedere al taxei, nu se aplica taxarea inversa , beneficiarul nefiind obligat la plata taxei, fiind o operatiune scutita de taxa.
In plus, cotizatiile platite si eventualele prestari de servicii nu fac parte din sfera de cuprindere a impozitului pe venituri.
Sursa: Portal Contabilitate
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii