de Andrei Covaci la 23 Feb. 2016
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Vom analiza in materialul urmator tratamentul fiscal al contractelor civile incepand din 2016. Ce obligatii declarative si fiscale au platitorii de venit? Ce obligatii declarative si fiscale raman in sarcina beneficiarului de venit?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Incepand cu 1 ianuarie 2016, veniturile din activitati independente au fost redefinite si includ pe langa venturile din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala si veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, conform art. 67 din noul Cod fiscal.
Exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din noul Cod fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ, dar o astfel de activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri pentru a fi considerata independenta trebuie sa indeplineasca cel putin 4 dintre criteriile prevazute la art.7 punctul 3 din Codul fiscal
este o activitatea independenta.
Activitatile care genereaza venituri din activitati independente cuprinse in cadrul art. 67 alin. (1) din Codul fiscal
sunt, cu titlu de exemplu:
- activitati de productie;
- activitati de cumparare efectuate in scopul revanzarii;
- organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive si altele asemenea;
- activitati al caror scop este facilitarea incheierii de tranzactii printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agentie, de agent de asigurare si alte asemenea contracte incheiate in conformitate cu prevederile Codului civil, precum si a altor acte normative, indiferent de perioada pentru care a fost incheiat contractul;
- vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate;
- activitati de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosita, si altele asemenea;
- transport de bunuri si de persoane;
- activitati de prestari de servicii;
In plus a fost eliminata incepand cu 1 ianuarie retinerea la sursa de 10 sau 16% pentru veniturile urmare incheierii de contracte civile calificate drept venituri din activitati independente.
Atentie! Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor face obiectul retinerii la sursa cazand doar in sarcina persoanei fizice.
Prin includerea in categoria veniturilor din alte surse a veniturilor din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, se limiteaza recurgerea a aceasta forma de colaborare supusa unui impozit final de 16%.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
A fost publicata procedura de aplicare a amnistiei fiscale: contribuabilii vizati si etapele aplicarii Obligatii fiscale noi pentru PFA in 2016, explicate si analizate PFA cu CIM si contract de prestari servicii. Cum isi poate desfasura activitateaCele mai citite stiri
Ultimele comentarii