Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Un angajat poate avea si contract de drepturi de autor la acelasi angajator?


de Ana Tudor la 14 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un angajat poate avea si contract de drepturi de autor la acelasi angajator?
Pentru desfasurarea activitatilor sale economice, un PFA are dreptul de a incheia si contracte privind drepturile de proprietate intelectuala, care consta in brevete de intentie, drepturi de autor, drepturi conexe dreptului de aurot, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert.


Toate veniturile obtinute in baza contractelor de cesiune drepturi autor, contracte de editare, contracte de reprezentare teatrala sau de executie muzicala si cele de inchiriere a unei opere se incadreaza in categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala

Analizam in continuare o situatie specifica: O persoana poate lucra cu CIM si poate sa incheie contract de drepturi de autor in cadrul aceleasi companii? Persoana va avea contractul incheiat pe un brevet de inventie pe baza careia societatea fabrica produse medicale si realizeaza venituri.

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 83/2014 privind inventiile de serviciu, apreciem ca acestea reprezinta inventiile prevazute la art. 1, care indeplinesc urmatoarele conditii:

- au rezultat din exercitarea atributiilor de serviciu ale inventatorului, incredintate in mod expres in cadrul contractului individual de munca si in fisa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevad o misiune inventiva;

- s-au obtinut, pe durata contractului individual de munca, precum si pe o perioada de maximum 2 ani de la incetarea acestuia, dupa caz, prin cunoasterea sau utilizarea experientei angajatorului prin folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, ca urmare a pregatirii si formarii profesionale dobandite de inventatorul salariat prin grija si pe cheltuiala angajatorului ori prin utilizarea unor informatii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispozitie de acesta.

Angajatorul este cel care are competenta de a decide cu privire la incadrarea sau nu a unei inventii realizate de catre un salariat in categoria inventiilor de serviciu si cu privire la tipul inventiei de serviciu, in raport cu situatiile prevazute la art. 3 alin. (1), stabileste Art. 4 alin. (1) din Legea nr. 83/2014 privind inventiile de serviciu.

Angajatorul va incadra inventia salariatului in categoria inventiilor de serviciu in baza criteriilor prevazute la art. 3 alin. (1).

In cazul in care inventia este incadrata in categoria inventiilor de serviciu, angajatorul va trebui sa respecte toate prevederile Legii 83/2014
 
Daca inventia indeplineste conditiile unei inventii de serviciu, salariatul are dreptul la remuneratie stabilita de angajator in conditiile Legii 83/2014. Salariatul nu poate incheia cu angajatorul un contract de drepturi de autor pentru inventia de serviciu.

Asadar, se poate incheia contract de drepturi de autor daca inventia nu se incadreaza in prevederile Legii 83/2014.
 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016