Modalitatea de functionare a persoanei fizice autorizate, a intreprinderii familiale sau individuale este reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
In cazul incetarii activitatii PFA, situatia este mult mai simpla decat in cazul societatilor comerciale.
3 situatii in care PFA poate fi radiata din Registrul Comertului:
prin vointa acesteia;
Prin exceptie, in cazul intreprinderii familiale aceasta isi inceteaza activitatea si atunci cand mai mult de jumatate dintre membrii intreprinderii cer incetarea acesteia sau se retrag din intreprindere;
la cererea oricarei persoane fizice sau juridice prejudiciate ca efect al unei inmatriculari ori printr-o mentiune in Registrul Comertului are dreptul sa ceara radierea inregistrarii pagubitoare, in tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, in cazul in care prin hotarari judecatoresti irevocabile au fost desfiintate in tot sau in parte sau modificate actele care au stat la baza inregistrarii cu privire la care se solicita radierea, daca prin hotararea judecatoreasca nu a fost dispusa mentionarea in Registrul Comertului.
prin deces;
Prin exceptie, in cazul intreprinderii individuale mostenitorii pot continua intreprinderea, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Cand sunt mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant, in vederea continuarii activitatii economice ca intreprindere familiala.
In cazul intreprinderii familiale aceasta isi inceteaza activitatea si este radiata din Registrul Comertului mai mult de jumatate dintre membrii acesteia au decedat;
Retineti: modalitatea de functionare pentru PFA nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale!