Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Achizitie servicii de la un PFA. Ce regim fiscal se impune?


de Victor Achim la 16 Aug. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie servicii de la un PFA. Ce regim fiscal se impune?
Prin cele ce urmeaza, stabilim care sunt obligatiile declarative si de plata pentru situatia in care se incheie de catre o firma un contract de colaborare cu un PFA cu norma de venit cu codul 6202 "Activitati de consultanta in tehnologia informatiei".


Se mentioneaza ca suma platita conform contractului va fi mai mare decat norma lui de venit, iar persoana respectiva va desfasura activitatea in marea majoritate a timpului la sediul firmei cu care are incheiat contractul.
 
La art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, este definita activitatea independenta, astfel:
 
"3. activitate independenta - orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
 
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
 
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
 
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
 
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
 
De asemenea la pct. 1 din Normele metodologice, se prevede ca:
 
"1. (1) In aplicarea prevederilor art. 7 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), se are in vedere ca raportul juridic incheiat intre parti sa contina, in mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune in ceea ce priveste desfasurarea activitatii. La incadrarea unei activitati ca activitate independenta, partile vor avea in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real al tranzactiei/activitatii.
 
(2) Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ. In raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara.
(3) Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii.
 
(4) Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii.
 
(5) In desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii."
 
Prin urmare, chiar daca persoana fizica autorizata desfasoara activitatea sa in marea majoritate a timpului la sediul firmei cu care are incheiat contractul, daca sunt indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii descrise la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, nu mai exista risc de reconsiderarea activitatii sale ca fiind de natura salariala, incepand cu anul 2017.
 
Astfel, PFA va emite si facturi iar in baza facturilor emise de acesta, veti inregistra cheltuielile in contabilitate, similar ca si de la alti furnizori.
 
In calitate de beneficar, al PFA, nu alte obligatii fiscale, in afara celor obisnuite (ex.declarare in D394 etc.)
 
Daca intr-un an fiscal, PFA realizeaza venituri mai mari de 220.000 de lei, va avea obligatia inregistrarii in scop de TVA conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
 
Dupa inregistrarea in scop de TVA, PFA, va emite facturi cu TVA 19%.
 
De asemenea conform prevederilor de la art. 69 alin. (9) din Codul fiscal: "Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal."
 
Prin urmare, daca PFA realizeaza un venit mai mare de 100.000 de euro, indiferent cat este norma anuala de venit, in anul 2017, trebuie sa depuna la organul fiscal de care apartine Declaratia privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) pana la data de 31 ianuarie 2018, inclusiv, in scopul determinarii venitului net anual in sistem real, incepand cu anul 2018, pe baza evidentelor din contabilitate.
 
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar 
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016