In contextul modificarilor legislative, intreprinzatorii se confrunta adesea cu decizii importante privind forma legala a afacerii lor. In acest sens, intrebarea fundamentala care se pune este: in domeniul constructiilor, cod CAEN 4120, ce forma legala este mai avantajoasa in urma noilor masuri fiscale, PFA sau SRL?
Asadar,
o societate cu raspundere limitata se poate infiinta ca o persoana juridica romana, in baza prevederilor Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care societatea va desfasura o activitate imobiliara, conform HG nr.656/1997 privind aprobarea CAEN, va recomand ca activitate principala- sectiunea F CONSTRUCTII, potrivit careia:
Aceasta sectiune cuprinde activitati de constructii generale si speciale pentru cladiri si lucrari de geniu civil.
Sectiunea include lucrari noi, reparatii, completari si modificari, ridicarea de cladiri sau structuri din prefabricate pe santier si de asemenea constructiile cu caracter temporar. Constructii generale reprezinta realizarea de cladiri de locuinte, cladiri pentru birouri, magazine si alte cladiri publice si utilitare, cladiri pentru ferme etc., sau constructii ingineresti (de geniu civil ), cum ar fi autostrazi, strazi, poduri, tuneluri, cai ferate, aerodromuri, porturi, lucrari hidrotehnice, sisteme de irigatie, sisteme de canalizare, dispozitive industriale, conducte si linii electrice, baze sportive etc. Aceste lucrari se pot desfasura pe cont propriu, pe baza de onorarii sau contract.
Aceasta sectiune include constructiile de cladiri (diviziunea 41), lucrarile de geniu civil (diviziunea 42), precum si activitati speciale de constructii, atunci cand sunt efectuate ca o parte a procesului de constructie(diviziunea 43). Inchirierea echipamentelor de constructie cu operator este clasificata in cadrul clasei de activitate de constructii efectuata cu acest echipament.
Aceasta sectiune include de asemenea activitatea de dezvoltare a proiectelor de constructie pentru cladiri sau lucrari de geniu civil, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice si fizice in vederea realizarii proiectelor de constructie destinate vanzarii ulterioare. Daca aceste activitati nu sunt executate pentru vanzarea ulterioara a proiectelor de constructie, ci pentru operarea lor (de exemplu inchirierea de spatii in aceste cladiri, activitati de productie in aceste uzine), unitatea nu va fi clasificata aici, ci conform cu activitatea sa principala (operationala), adica in tranzactii imobiliare, industria prelucratoare etc.
41 Constructii de cladiri
Aceasta diviziune include constructia cladirilor de toate tipurile. Include lucrari noi, reparatii, completari si modificari, inaltarea de cladiri sau structuri din prefabricate pe santier si de asemenea constructiile cu caracter temporar. Este inclusa aici constructia integrala a cladirilor pentru birouri, magazine si a altor cladiri publice si utilitare, cladiri pentru ferme etc.
411 Dezvoltare (promovare) imobiliara
4110 Dezvoltare (promovare) imobiliara
Aceasta clasa include:
-dezvoltarea proiectelor de constructii, pentru cladiri rezidentiale si nerezidentiale, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice si fizice pentru realizarea proiectelor de constructii in vederea vanzarii ulterioare.
412 Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
Aceasta clasa include constructia de cladiri rezidentiale sau non-rezidentiale complete, pe cont propriu, pe baza de onorariu sau contract. Portiuni de lucrari sau uneori intreaga activitate practica pot fi efectuate de catre subcontractori. Lucrarile speciale de constructii efectuate ca parti ale procesului de constructii se clasifica in diviziunea 43.
4120 Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
Aceasta clasa include:
-constructia tuturor tipurilor de cladiri rezidentiale:
-case pentru o singura familie
-cladiri pentru mai multe familii, inclusiv cladiri inalte (bloc turn)
-constructia tuturor tipurilor de cladiri nerezidentiale:
-cladiri pentru productie industriala, de exemplu fabrici, ateliere, uzine etc
-spitale, scoli, cladiri de birouri
-hoteluri, magazine, centre comerciale, restaurante
-cladiri pentru aeroporturi
-sali de sport si similare
-garaje, inclusiv garaje subterane
-depozite
-edificii religioase
-asamblarea si ridicarea de constructii din prefabricate pe santier
Aceasta clasa include de asemenea:
-modificarea si renovarea structurilor rezidentiale existente
Aceasta clasa exclude:
-ridicarea constructiilor prefabricate complete din parti deja fabricate, dar nu din beton, vezi diviziunile 16 si 25
-constructia de instalatii industriale, cu exceptia cladirilor, vezi 4299
-activitati de arhitectura si de inginerie, vezi 711
-servicii de management al proiectelor pentru constructii, vezi 711
D.p.d.v fiscal - Legea 296/2023
1) SRL care desfasoara activitati din cele mentionate in Ordinul nr. 337/2007 al Institutului National de Statistica privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala, la codurile CAEN care se regasesc in diviziunile 41, 42, 43 din sectiunea F - Constructii beneficiaza in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 de anumite facilitati fiscale-scutirea de impozit pe venit pentru salariatii sai, scutirea de la plata CAS, in conditiile stipulate la art.60, pct.5 din Codul fiscal.
2) Pentru microintreprinderi, impozitul va fi de 1% pana la o valoare a veniturilor de 60.000 euro si 3% pentru o valoare totala venituri ce depaseste 60.000 euro.
3) Impozitul pe dividende este si va ramane de 8%
4) CASS 10% aferenta dividendelor distribuite se va calcula in functie de cele 3 plafoane stabilite prin lege:
a. 0 lei, daca venitul din dividende va fi sub 6 salarii minime
b. nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate se situeaza intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara
c. nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate se situeaza intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara
d. nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile pe care le realizezi in 2023 depasesc 24 salarii minime brute pe tara.
5) Pentru impozit pe profit, acesta ramane 16% si se aplica prevederile Codului fiscal, legate de cheltuieli deductibile/nedeductibile/venituri impozabile/neimpozabile.
In ceea ce priveste
PFA-urile la norma de venit si cele in sistem real, acestea vor plati urmatoarele contributii sociale:
- in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara;
- in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara;
- CASS se va plati la nivelul venitului net, dar nu mai mult de 10% dintr-un plafon maxim de 60 salarii minime pe economie. De asemenea in cazul in care venitul net este sub 6 salarii minime pe economie, CASS se va plati la 6 salarii minime pe economie
- impozit pe venit este si va ramane 10% din venitul net
- in schimb, CASS devine cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venit.
In concluzie, optiunea pentru SRL sau PFA, in cazul in care obiectul de activitate este acela de constructii, se va face in functie de nivelul veniturilor si cel al profitului pe care persoana juridica respectiva se asteapta sa le obtina din realizarea activitatii.
Dupa parerea mea pare a fi mai avantajos SRL care poate beneficia si de anumite facilitati dar trebuie sa ia in considerare ca salariul minim in constructii este mai mare decat cel stabilit pe economie(in prezent 4.583 lei fata de 3.300 lei), cheltuielile sunt mai mari (de ex. servicii contabilitate pe care le puteti elimina la un PFA), infiintarea unui SRL este mult mai greoaie decat deschiderea unui PFA.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com