Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Activitatea PFI-urilor va fi recunoscuta prin lege ca vechime in munca


de Victor Achim la 13 Oct. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitatea PFI-urilor va fi recunoscuta prin lege ca vechime in munca
PFI-urile, persoanele fizice independente, vor beneficia de vechime in munca prin lege, conform unui proiect legislativ initiat de USR, care urmeaza sa primeasca votul senatorilor.


Initiatorii propunerii legislative vor sa repare o serie din problemele identificate in legislatia care vizeaza activitatile economice independente. Insa exista o conditia: veniturile sa atinga, in medie lunara, nivelul salariului minim brut timp de un an. 
 
"Este o anormalitate sa-ti exerciti profesia, sa platesti taxe la stat pentru veniturile incasate, dar perioada in care ai muncit sa nu fie considerata vechime in munca”, declara deputata USR Denisa Neagu.
 
In Romania sunt in jur de 40 de profesii liberale, printre care si cele de asistent medical, moasa, asistent social, evaluatori, logoped, fizioterapeut/kinoterapeut, traducator autorizat si contabil. Peste 52.000 de persoane s-au inregistrat in ultimii cinci ani la Administratia Financiara ca practicand aceste tipuri de profesii liberale. Toate aceste PFI-uri contribuie la sistemul de asigurari de sanatate si la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate si ca orice alta persoana angajata, dar fara sa beneficieze de vechimea in munca si in specialitate.
 
Profesiile liberale sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, coroborata cu Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania si cu legislatia fiscala.
 
Recent, Legea nr. 125/2022 a corectat problema persoanelor fizice autorizate, carora le-a fost recunoscuta vechimea in munca si, dupa caz, in specialitate.
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.46 din 13 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016